NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Masih Ada Ruang Musyawarah, Perpaduan Formula Terbaik PRU15


5 MAC: Keputusan UMNO untuk tidak bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) bukan sahaja tidak menguntungkan parti itu, malah merugikan konsep penyatuan ummah dilaungkannya.

Penganalisis Politik, Dr Mazlan Ali, berkata langkah parti politik itu bakal memberi implikasi buruk dalam kalangan orang Melayu yang sememangnya mengkehendaki konsep berkenaan.

“UMNO sendiri yang mahukan konsep ini, tetapi sekarang mereka pula tak nak bekerjasama, jadi orang Melayu yang sangat menyokong penyatuan ummah akan melihatnya umpama ‘cakap tak serupa bikin’,” katanya.

Mazlan berkata, keadaan itu dijangka membawa kerugian kepada UMNO apabila menentang Perikatan Nasional (PN) pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) kerana pengundi Melayu akan menyokong Bersatu dan PAS.

Ditanya kemungkinan ketiadaan kerjasama UMNO dan Bersatu itu mampu memberi kelebihan kepada Pakatan Harapan (PH), beliau berkata perkara itu tidak mungkin berlaku.

Jelasnya, orang Melayu sememangnya menolak dan tidak mahu berkompromi dengan isu lapuk dibawakan gabungan PH, DAP yang mahu memperjuangkan hak sama rata kaum dan pada masa sama, parti pembangkang itu perlu sedar Malaysia adalah negara yang strukturnya ditunjangi orang Melayu.

“Saya sebenarnya suka idea kerajaan perpaduan yang dipimpin Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ini, jadi mungkin selepas PRU-15, beliau boleh duduk berbincang dengan semua kepimpinan parti Melayu, termasuk parti pembangkang untuk mencari pendekatan terbaik bagi memperjuangan bangsa.

“Orang Melayu semakin bertambah, majoritinya Melayu, maknanya tanpa DAP pun orang Melayu boleh tubuhkan kerajaan,” katanya ketika dihubungi PN BBC.

Pakar Geostrategis Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Prof Madya Dr Azmi Hassan, berkata apa yang menggusarkan, penarikan diri UMNO daripada PN menyebabkan berlaku perpecahan undi apabila masing-masing bertanding atas tiket sendiri.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo