NOTIS:

Belum ada lagi....

Ikhlas, Ubat Tekanan Paling Berkesan

0

APABILA kita mengalami tekanan, badan kita secara automatik akan menghasilkan hormon adrenalin dan kortisol. Kedua-dua hormon ini akan menyebabkan jantung berdegup lebih cepat daripada biasa. Darah akan mengalir dengan cepat. Keadaan ini semakin kering kerana tahap gula dalam darah akan cepat habis. Otot menjadi tegang, terutamanya otot di sekitar mata dan kepala.

Al-Quran telah melaporkan bahawa dengan mengingati Allah SWT, hati kita akan menjadi tenang dan tenang. Ini akan menjadi penyelesaian ketika kita mengalami tekanan dan kesal.

(Iaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati allah-lah hati menjadi tenteram,(QS. Ar-r’ad : 28)

Surat Ar Ra'd ayat 28, telah menjelaskan dengan jelas bahawa dengan mengingat Allah saja, hati manusia akan menjadi tenang dan tenang. Apabila seseorang mengingati Tuhannya (Allah), maka dia akan menyerahkan dirinya sepenuhnya sebagai makhluk (ciptaan) kepada Pencipta (Allah), untuk semua ketetapan yang dibuat kepadanya. Penyerahan diri ini akan menambahkan sikap ikhlas pada manusia.

Keikhlasan akan menjadikan seseorang itu tenang, santai, senang, bersyukur, sabar, tunduk, tawakal, tawadhu. Husnu'dzon (prasangka baik), mampu mengawal diri, berfikir positif, fokus, bijak, bahagia dan damai.

Orang yang ikhlas tidak akan mengalami ketegangan pada otot sarafnya yang akan memberi kesan pada penyempitan saluran darahnya, kadar adrenalin dan kortisol yang meningkat melebihi had normal, berlebihan insulin dalam darah. Ketegangan yang menyebabkan kegelisahan, yang menambah parah rasa sakit.

Bagi orang yang ikhlas, dia akan selalu menghadapi semua tekanan fizikal dan psikologi, baik dalaman dan luaran, dengan cara yang tenang dan positif. Dia akan selalu menahan diri untuk mencari masalah, dia akan melihat hidupnya secara realistik, terbuka, positif dan teratur kerana telah menjadi sunnatullah.

Ujian dan tekanan hidup tidak akan pernah berhenti, oleh itu kualiti peribadi seseorang yang ikhlas diperlukan untuk menghadapi semua masalah kehidupan.

Keikhlasan adalah faktor utama agar seseorang dapat mengelakkan tekanan, sehingga kualiti hidup, baik secara fisiologi dan psikologi, meningkat.

Kerana mengingati Allah setiap saat dalam hidup, dan tunduk pada kehendak Tuhan, adalah sikap asas yang dapat menangani semua masalah kehidupan yang menyebabkan tekanan.

Diolah  dari: https://www.islampos.com/ikhlas-obat-stres-paling-mujarab-225540/

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo