Responsive Ad Slot

Syeikh Ali Jaber Meninggal Dunia

Pendakwah Syekh Ali Jaber diberitakan telah meninggal dunia awal pagi ini. 

Sebelumnya, dai asal Madinah ini sedang dalam rawatan akibat Covid-19.
Menurut berita dari Ustaz Yusuf Mansur, Syekh Ali Jaber telah meninggal dunia pada hari ini, 14 Januari 2021 pukul 08.30 dalam keadaan negatif Covid-19 di Rumah Sakit Cempaka Putih, Jakarta.

Sheikh Ali Jaber berusia 44 tahun pernah disahkan positif Covid-19 pada 29 Disember 2020 kemudian dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) keesokan harinya di Rumah Sakit Yarsi.

Sebelum itu, keadaan kesihatan Syeikh Ali Jaber dilaporkan bertambah baik pada 4 Januari seperti mana dilaporkan dalam akaun Instagram miliknya.

"Keadaannya semakin baik, pasukan perubatan mengatakan ada kemajuan, cukup baik dan terus menunjukkan peningkatan," menurut kenyataan pada Instagram itu.

Bagaimanapun beberapa hari kemudian, gambar beliau tersebar di laman sosial menunjukkan Syeikh Ali tidak sedarkan diri dan menggunakan alat pernafasan atau ventilator.

Pendakwah ini telah mula menghafal 30 juzuk al-Quran pada usia 10 tahun dan kemudian usia 13 tahun telah diamanahkan menjadi imam masjid di sebuah masjid di kota Madinah.

Beliau dilahirkan di Madinah pada 3 Februari 1976.

Anak pertama dari 12 adik-beradik mula aktif berdakwah di Indonesia pada usia 32 tahun ketika dia mendirikan rumah tangga dengan Umi Nadia. Beliau kemudian menetap di Lombok, Nusa Tenggara Barat (NTB).

Di Lombok, beliau terus aktif dalam dunia dakwah dengan menjadi guru Al-Quran, imam, dan pendakwah di Masjid Besar Al-Muttaqin Cakranegara, Lombok, NTB, Indonesia.

Semoga Allah menempatkan arwah dikalangan mereka yang beriman dan beramal soleh. Aminn

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo