Responsive Ad Slot

Internet of Things Adalah Solusi Bisnis Sukses di Masa Depan


Monstermac.id - Internet of things adalah perkembangan teknologi yang sedang berkembang dan semakin pantas dari semasa ke semasa. Pada masa lalu, mungkin kita hanya dapat membayangkan atau menonton filem fiksyen ilmiah mengenai teknologi canggih. Kini, pelbagai peralatan / mesin dilengkapi dengan teknologi canggih yang dapat memudahkan kerja seharian kita.

Mulai dari kereta pintar yang boleh pergi sendiri ke pelbagai destinasi tanpa pemandu manusia, hingga mesin pintar seperti Alexa yang dapat mengeluarkan suara yang mengingatkan anda untuk melakukan sesuatu mengikut jadual. Semua teknologi baru ini adalah sebahagian daripada Internet of Things.

Apakah Internet of Things ?

Internet of Things adalah konsep di mana objek tertentu mempunyai kemampuan untuk memindahkan data melalui rangkaian tanpa memerlukan interaksi antara manusia ke manusia atau manusia ke komputer.


Internet of Things lebih sering disebut dengan singkatannya, iaitu IoT. IoT telah berkembang pesat, bermula dari penumpuan teknologi tanpa wayar, sistem mikroelektromekanik (MEMS), dan juga Internet.

IoT juga sering dikenali dengan RFID sebagai kaedah komunikasi. Walaupun begitu, IoT juga dapat memasukkan teknologi sensor lain, seperti teknologi tanpa wayar atau kod QR yang sering kita temui di sekitar kita.

Apakah keupayaan IoT? 

Mengenai pelbagai kebolehan, misalnya dalam berkongsi data, menjadi alat kawalan jauh digunakan untuk objek di dunia nyata, di sekitar kita. Contohnya adalah untuk pemprosesan makanan, elektronik, dan pelbagai mesin atau teknologi lain, semuanya disambungkan ke rangkaian tempatan dan global melalui sensor tertanam yang selalu aktif.

Oleh itu, istilah Internet of Things merujuk kepada mesin atau peranti yang dapat dikenal pasti sebagai gambaran maya dalam struktur berasaskan Internetnya.

Bagaimana Internet Perkara Berfungsi

Bagaimana Internet Perkara Berfungsi? Sebenarnya, IoT berfungsi dengan menggunakan argumen pengaturcaraan, di mana setiap perintah argumen dapat menghasilkan interaksi antara mesin yang telah disambungkan secara automatik tanpa campur tangan manusia dan tanpa dibatasi pada jarak apa pun.

Jadi, Internet di sini menjadi penghubung antara dua interaksi mesin. Lalu di manakah campur tangan manusia? Tugas manusia di Internet of Things adalah menjadi pengatur dan penyelia mesin yang berfungsi secara langsung.

Cabaran terbesar yang dapat menjadi halangan dalam mengkonfigurasi IoT adalah bagaimana menubuhkan rangkaian komunikasi sendiri. Mengapa itu sukar dan bermasalah? Ini sebenarnya kerana rangkaiannya sangat kompleks. Di samping itu, IoT sebenarnya memerlukan sistem keselamatan atau keselamatan siber yang agak ketat.

Elemen Pembentukan IoT

Terdapat beberapa elemen yang membentuk IoT asas termasuk kecerdasan buatan, penyambungan, sensor, penglibatan aktif dan penggunaan peranti kecil. Berikut ini, kami akan menerangkan secara ringkas setiap elemen ini:

Kecerdasan Buatan (AI) - IoT menjadikan hampir semua mesin yang ada "Pintar". Ini bermaksud bahawa IoT dapat meningkatkan semua aspek kehidupan kita dengan pengembangan teknologi berdasarkan AI. Oleh itu, pengembangan teknologi yang ada dilakukan dengan mengumpulkan data, algoritma kecerdasan buatan, dan rangkaian yang ada.

Kesambungan - Di IoT, adalah mungkin untuk membuat / membuka rangkaian baru, dan rangkaian khusus IoT. Jadi, rangkaian ini tidak lagi terikat hanya dengan penyedia utamanya. Rangkaian tidak harus berskala besar dan mahal, ia boleh tersedia pada skala yang lebih kecil dan lebih murah. IoT dapat membuat rangkaian kecil antara peranti sistem.

Sensor - Sensor ini adalah pembezaan yang menjadikan IoT unik daripada mesin canggih lain. Sensor ini dapat menentukan instrumen, yang mengubah IoT dari rangkaian standard dan cenderung pasif dalam peranti, ke sistem aktif yang dapat disatukan ke dalam dunia nyata kita sehari-hari.

Active Engagement (Active Engagement) - Pertunangan yang sering digunakan teknologi secara umum termasuk pasif. IoT ini memperkenalkan paradigma baru untuk aktiviti aktif, produk dan perkhidmatan.

Peranti yang Lebih Kecil - Peranti, seperti yang diramalkan oleh pakar teknologi, semakin kecil, lebih murah dan kuat dari masa ke masa. IoT menggunakan peranti kecil yang dibina khas ini untuk kesetiaan, kebolehskalaan dan fleksibiliti yang hebat.

Sejarah dan Perkembangan
Memandangkan IoT adalah teknologi canggih yang mampu memindahkan data melalui rangkaian dengan interaksi yang mudah, masa depan pengembangannya sangat menjanjikan. Kehidupan manusia setiap hari dapat dioptimumkan dan dipermudah dengan sensor pintar dan peranti pintar berasaskan internet.

Pada mulanya, internet itu sendiri menjadi terkenal pada tahun 1989. Kemudian pada tahun 1990, seorang penyelidik bernama John Romkey membuat alat yang pada masa itu cukup canggih. Peranti adalah pembakar roti yang boleh dihidupkan atau dimatikan melalui internet.

Kemudian pada tahun 1994, seseorang bernama Steve Mann membuat WearCam, dan pada tahun 1997 Paul Saffo secara ringkas menjelaskan penemuannya mengenai teknologi sensor dan masa depannya. Baru pada tahun 1999 Kevin Ashton mencipta konsep Internet of Things. Kevin ini adalah Pengarah Auto IDCentre dari MIT.

Pada tahun yang sama, iaitu tahun 1999, mesin berdasarkan Radio Frequency Identification (RFID) telah dijumpai di seluruh dunia. Nah, penemuan ini adalah permulaan populariti konsep IoT. Orang, terutama pakar teknologi, bersaing untuk mengembangkan teknologi mereka mengikut konsep IoT.

Kemudian, pada tahun 2000, jenama terkenal LG mengumumkan rancangannya untuk membuat dan melepaskan teknologi IoT, iaitu kabinet pintar. Almari pintar ini dapat menentukan sama ada terdapat stok makanan yang perlu diisi semula di dalam almari.

Kemudian, pada tahun 2003, RFID yang disebutkan di atas mulai ditempatkan dalam posisi penting dalam era pengembangan teknologi di Amerika, melalui Program Savi. Pada tahun yang sama, gergasi runcit Walmart mula menyebarkan RFID di semua tokonya di berbagai belahan dunia.

IoT menjadi terkenal lagi pada tahun 2005, ketika media terkenal seperti The Guardian dan Boston Globe mula memetik banyak artikel ilmiah dan proses pengembangan IoT. Sehingga 2008, pelbagai syarikat bersetuju untuk melancarkan IPSO untuk memasarkan penggunaan IP dalam rangkaian untuk "Smart Object" yang juga bertujuan untuk mengaktifkan IoT itu sendiri.

Pelbagai Bidang Aplikasi IoT

Pertanian

Terdapat pelbagai aplikasi IoT di sektor pertanian. Beberapa di antaranya termasuk mengumpulkan data tentang suhu, curah hujan, kelembapan, kecepatan angin, serangan hama, dan beban tanah. Data ini dapat digunakan untuk mengautomasikan teknik pertanian. Kemudian, ia juga dapat digunakan untuk membuat keputusan (pengambilan keputusan) berdasarkan informasi yang tersedia untuk meningkatkan kualitas dan kuantitas, meminimumkan risiko dan pembaziran, dan mengurangi upaya yang diperlukan untuk menguruskan tanaman. Sebagai contoh, para petani kini dapat memantau suhu dan kelembapan tanah dari jarak jauh, dan bahkan menggunakan data yang diperoleh oleh IoT untuk program pembuahan yang lebih tepat.

Tenaga

Sebilangan besar peranti yang menggunakan tenaga (seperti suis, soket elektrik, lampu, televisyen, dll.) Kini dapat disatukan dengan sambungan internet. Lalu apa kesannya? Integrasi ini membolehkan mesin atau rangkaian berkomunikasi dalam menyeimbangkan penjanaan elektrik dan penggunaan tenaga yang lebih cekap dan berkesan.

Peranti ini juga dapat memungkinkan akses alat kawalan jauh dari pengguna, atau pengelolaannya dari satu pusat melalui antara muka berasaskan awan. Di samping itu, ia juga dapat mengaktifkan fungsi seperti penjadualan (misalnya, untuk menghidupkan / mematikan mesin pemanasan, mengawal ketuhar, mengubah keadaan pencahayaan dari terang ke redup ke gelap, dan sebagainya). Jadi dengan IoT dalam bidang ini, sistem dapat bergabung dan bertindak berdasarkan maklumat yang berkaitan dengan tenaga dan kuasa untuk meningkatkan kecekapan pengeluaran dan pengedaran elektrik.

Persekitaran

Aplikasi pemantauan persekitaran dari IoT biasanya menggunakan sensor untuk membantu mencapai perlindungan alam sekitar. Contohnya seperti apa? Aplikasi misalnya dengan memantau kualiti udara atau air, keadaan atmosfera atau tanah, bahkan dapat meliputi pemantauan hidupan liar dan habitatnya. Bukan itu sahaja, sebenarnya. IoT ini juga dapat digunakan dalam pengurusan bencana seperti sistem amaran awal Tsunami atau gempa. Ini tentu boleh sangat membantu. Dalam kes ini, peranti IoT bermaksud ia mempunyai rentang geografi yang sangat luas dan mampu bergerak.Otomatisasi Rumah

Perangkat IoT juga bisa dipakai untuk memantau dan mengontrol sistem mekanis, elektrik, dan elektronik yang digunakan di berbagai jenis bangunan (misalnya, industri atau juga rumah Anda sebagai tempat tinggal). Alat atau pengembangan IoT ini juga bisa memantau penggunaan energi secara real-time untuk mengurangi konsumsi energi. Tak hanya itu, bahkan bisa juga melakukan pemantauan terhadap para penghuninya. Contohnya menyalakan lampu, menyiram tanaman, atau memberkan notif barang yang habis. 

Perubatan dan Kesihatan

Dalam dunia perubatan dan kesihatan, IoT akan dikembangkan terus. Bahkan, nanti di masa yang akan datang, seluruh rekaman kesehatan Anda bisa ditransfer langsung ke tenaga medis maupun Rumah Sakit. Data-data yang bisa dideteksi dan dikirimkan semacam detak jantung, tingkat gula dalam darah, dan lain sebagainya. Smartphone/ponsel pribadi Anda akan jadi alat pemantau kesehatan yang canggih dan tentunya bisa sangat membantu Anda. Perangkat IoT yang ada bahkan bisa memberikan peringatan saat kesehatan Anda menurun atau memberikan saran pengobatan dan bahkan membuat janji temu dengan dokter.

Sebenarnya beberapa teknologi canggih IoT telah dikembangkan dan diterapkan di bidang ini. Contohnya, tempat tidur pintar yang bisa otomatis memberitahukan dokter/perawat ketika pasien hendak bangun dari tempat tidur dll. Menurut laporan dari Goldman Sachs di tahun 2015, perangkat kesehatan semacam ini bisa menyelamatkan negara dari anggaran kesehatan yang berlebihan.

Transportasi

IoT bisa membantu manusia dalam integrasi komunikasi, kontrol, dan pemrosesan informasi pada berbagai sistem transportasi yang ada. Penerapan IoT memang terus-menerus meluas ke berbagai aspek sistem transportasi. Tak hanya teknologi mesinnya yaitu kendaraan, tetapi juga infrastruktur, serta menyinggung fungsi pengemudi/penggunanya. Interaksi dinamis yang terjadi antara komponen-komponen itu berasal dari sebuah sistem transportasi. Sistem tersebut memungkinkan komunikasi antar dan intra kendaraan, kontrol lalu lintas yang lebih efektif karena tergolong cerdas, parkir yang lebih cerdas, manajemen logistik dan armada, kontrol kendaraan, dan juga terkait faktor keselamatan maupun bantuan di jalan.

Sumber
1. https://monstermac.id/internet-of-things-adalah/


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo