Responsive Ad Slot

20 wakil rakyat DAP masuk MCA? - Adakah Ini Agenda UMNO?


Biasanya berita politik Cina yang dilaporkan secara eksklusif dalam akhbar Cina tidak pernah menipu kerana akhbar Cina memang benar-benar berobjektif.

Baru-baru ini, akhbar China Press melaporkan tentang khabar angin bahawa akan ada 'perpindahan' beramai-ramai wakil rakyat DAP ke MCA. Dilaporkan juga ini disambut baik oleh Timbalan Presiden MCA, Datuk Dr. Mah Hang Soon.

Jika benar khabar tentang 'rancangan' mereka ini, maka saya tidak terkejut kerana kita tahu yang parti politik Cina hanyalah wadah bagi menjayakan agenda-agenda masyarakat mereka. Ini merupakan rahsia yang diketahui umum atau 'open secret' kerana lihatlah bagaimana agenda-agenda mereka dapat dijayakan walau siapa pun yang memerintah.

Lihatlah bagaimana mereka bersolidariti dan bersepakat dalam isu-isu kepentingan bangsa mereka walaupun berlawanan dengan undang-undang dan malah salah di segi perlembagaan sekalipun. Mereka akan cuba pelbagai jalan dan strategi, sama ada dalam atau luar kerajaan tanpa menggunakan alasan-alasan karut seperti 'tidak cukup kerusi'.

Mereka sanggup berbuat apa sahaja demi percaturan politik yang strategik demi bangsa mereka walaupun perlu menukar parti. Mungkin menukar-nukar parti ini pun adalah aturan di belakang tabir di antara mereka. Mereka ini terlalu 'isolated' dalam masyarakat mereka dengan isolasi bahasa mereka tersendiri, akhbar mereka tersendiri, persatuan-persatuan mereka tersendiri dan sebagainya yang membuatkan kita terlepas pandang pelbagai perkara dan perspektif terutamanya tentang politik.

Pastinya mereka sudah merancangkan pelan A, B, C dan seterusnya untuk menghadapi kemungkinan politik yang sangat tidak menentu pada hari ini. Boleh jadi pelan A adalah DAP bekerjasama dengan UMNO. Boleh jadi pelan B adalah untuk memperkasakan MCA kerana MCA pasti akan menang di banyak kerusi dengan menumpang ihsan orang Melayu yang setia mengundi lambang 'dacing', dan seterusnya. Jangan pandang rendah akan kelicikan dan ketelitian perancangan-perancangan mereka.

Persoalannya, apakah UMNO akan teruskan kerjasama dengan MCA jika mereka hanya salin kulit dari DAP sahaja nanti (jika jadi)? Jika UMNO membiarkan sahaja dan terus memanjakan MCA, maka ini adalah penipuan moral yang akan mengotorkan lagi lanskap politik negara. Akhirnya tiba pada persoalan, apakah orang Melayu perlu menolak BN? Takkanlah kita mahu pilih PH pula? Politikus akan mengambil kesempatan atas dilema ini dengan pelbagai cara memanipulasi dan kata-kata dusta.

Perpecahan politik Melayu pada hari ini semakin menjadi-jadi sedangkan mereka bijak mengatur strategi sesama mereka dan bersama 'musuh dalam selimut' yang dianggap kawan kita sekalipun. Saya tidak tahulah kebodohan apa yang ada pada pemimpin kita sehingga boleh ditipu siang-siang. Atau mereka sendiri menipu rakyat dengan membiarkan penipuan berlaku.

Bak kata pepatah yang sering diungkapkan sendiri oleh pemimpin Melayu kita, "Antan dengan antan berlaga, Ayam tepi lesung yang kenyang". Tetapi malangnya mereka tidak pernah ambil iktibar pun atas apa yang diratibkan itu. Fikir-fikirkanlah.

Aminuddin Yahaya
Presiden ISMA / Pengerusi PEMBELA
7 Januari 2021

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo