NOTIS:

Belum ada lagi....

JAKIM akan keluar senarai pengimport daging berlesen

0

28 DIS : Senarai pengimport daging yang diberikan lesen untuk memasarkan daging di negara ini akan dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dalam usaha untuk meredakan kebimbangan orang ramai berhubung isu daging import haram.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) , Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, beliau difahamkan pihak Bahagian Pengurusan Halal Jakim bahawa lesen menjual daging ini turut melibatkan kementerian lain.

“Justeru kami akan mengadakan kerjasama lebih erat dengan kementerian yang terlibat. Saya akan cakna isu ini dan meninjau sebarang bentuk permasalahan yang ada kaitan dengan logo halal Jakim, sekiranya ada mana-mana kelemahan, kita akan kemas kini,” katanya.

Belia berkata demikian kepada pemberita di Dewan Negara hari ini.

Tambahnya, pihaknya akan terus berkolaborasi dengan pihak lain yang berkaitan dalam usaha untuk memastikan rakyat di negara ini, khususnya umat Islam mendapat produk daging import yang 100 peratus halal.

Sementara itu, beliau turut memuji tindakan pengeluar makanan proses Ramly Food Prosessing Sdn Bhd (RFPSB) yang membuat pengesahan tiada pembabitan orang tengah dalam urusan import daging dan bahan mentah daripada syarikat itu.

“Saya ucapkan syabas kepada Ramly Burger kerana kenyataan seperti itu akan hilangkan keraguan dan kerisauan orang ramai yang membeli produk syarikat berkenaan.

“Mana-mana penjual daging juga digalakkan menghebahkan kenyataan sama bagi memastikan setiap rakyat terutamanya umat Islam mendapat bekalan makanan yang halal dan bersih,” ujarnya.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo