Responsive Ad Slot

PKPB di Selangor, KL, PutrajayaKUALA LUMPUR: Kerajaan baru saja mengumumkan bahawa Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya akan ditempatkan di bawah Perintah Kawalan Gerakan Bersyarat (PKPB) berkuat kuasa pada 14 Oktober tengah malam.

Ini diputuskan setelah mendapat nasihat Kementerian Kesihatan setelah kes Covid-19 terus meningkat di beberapa daerah di Lembah Klang iaitu Klang, Petaling am Hulu Langat, kata Menteri Pertahanan Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam siaran langsung hari ini.

PKPB akan berkuat kuasa pada 12.01 pagi 14 Oktober hingga 27 Oktober.

Perjalanan antara daerah akan dilarang dalam tempoh ini dan pekerja perlu menunjukkan pas kerja atau surat kebenaran daripada majikan untuk berpindah dari satu daerah ke daerah lain.

Ismail Sabri berkata hanya dua orang dari isi rumah yang dibenarkan keluar dan membeli barang keperluan.

Semua sekolah, institusi pengajian tinggi, institut latihan kemahiran, tadika, taska, pusat tahfiz, taman awam dan taman rekreasi akan ditutup serta masjid dan rumah ibadat bukan Islam.

Semua aktiviti sukan, rekreasi, sosial, budaya dan majlis perkahwinan tidak dibenarkan berlangsung dan pusat hiburan dan kelab malam tidak dibenarkan beroperasi, katanya.

Bagaimanapun, semua aktiviti ekonomi di Selangor, KL dan Putrajaya dapat berjalan seperti biasa dengan prosedur operasi standard (SOP) yang lebih terperinci yang akan diumumkan oleh Majlis Keselamatan Negara tidak lama lagi.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo