NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

NAHRIM Hasilkan Air Minuman Bersumberkan Penuaian Air Hujan.

Ketika pimpinan dan penyokong parti pembangkang sibuk memperolokkan kenyataan Menteri Alam Sekitar dan Air, Dato Sri Tuan Ibrahim Tuan Man, supaya orang ramai khususnya rakyat Kelantan memanfaatkan air hujan, Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) maju selangkah kehadapan. KASA melalui agensi di bawahnya, Institut Penyelidikan Air Kebangsaan Malaysia (NAHRIM), sudah mula mengeluarkan air minuman yang bersumberkan Penuaian Air Hujan.

Pusat Penuaian Air Hujan yang diusahakan oleh NAHRIM, dengan izin Allah akan dirasmikan oleh Menteri Alam Sekitar dan Air sedikit masa lagi. Air minuman yang dihasilkan oleh NAHRIM bersumberkan Penuaian Air Hujan telahpun digunakan oleh pejabat KASA di Putrajaya dan juga pejabat KASA di Parlimen. Sebagaimana yang pernah diumumkan oleh NAHRIM sebelum ini, produk air minuman tersebut akan memasuki pasaran seawal tahun hadapan.

Usaha yang dilakukan oleh NAHRIM sekaligus menjawab perolokan yang dilakukan oleh pimpinan dan penyokong Pakatan Harapan (PH) terhadap kenyataan Menteri Alam Sekitar dan Air di Kelantan pada minggu lepas. Meskipun Sistem Penuaian Air Hujan sudah begitu dikenali di seluruh dunia malah sudahpun diamalkan oleh pelbagai pihak dalam kalangan masyarakat Malaysia, kenyataan Dato Sri Tuan Ibrahim telah dipolitikkan oleh pimpinan dan penyokong PH.

Tindakan pimpinan dan penyokong PH mempolitikkan isu ini, dilihat sudah mula memakan diri mereka sendiri apabila masyarakat awam mula mempertikaikan kedangkalan pemikiran mereka berhubung dengan Penuaian Air Hujan. Sebaliknya Menteri Alam Sekitar dan Air akan terus melangkah kehadapan mengemudi KASA ke arah menjaga kemaslahatan manusia dan alam sekitar, tanpa perlu melayan kedangkalan tindakan pimpinan dan penyokong parti pembangkang.

Dr Mohd Zuhdi Marsuki
Setiausaha Politik Kepada Menteri Alam Sekitar dan Air

21 September 2020
3 Safar 1442

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo