NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Pengkhianatan terhadap rakyat Palestin tiada noktahMalaysia yang tidak diketahui kebanyakan orang adalah antara negara pertama yang mencabar 'aparteid' di Afrika Selatan.

Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Allahyarham Tunku Abdul Rahman, dengan tegas menentang minoriti kulit putih yang menindas majoriti kulit hitam di Afrika, apatah lagi untuk meletakkan Nelson Mandela dan rakan-rakannya yang cinta akan kebebasan dalam tahanan tanpa had di Robbins Islands.


Tidak diketahui oleh rakyat Malaysia juga, Allahyarham Tunku Abdul Rahman seterusnya menjadi Setiausaha Jeneral pertama dalam Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dengan ibu pejabatnya di Jeddah.

Bahkan sebelum Malaysia berjuang untuk Afrika Selatan atau Angola - di mana Malaysia telah mengirim kontinjen penjaga keamanan yang pertama pada 1960-an untuk menjaga keamanan puak-puak yang berperang, dengan bantuan Cuba - Malaysia memihak untuk menyokong orang Palestin juga.

Sesungguhnya, satu daripada dana pertama untuk membantu Organisasi Pembebasan Palestina (PLO) menjadi entiti pemula, datang daripada Malaysia dengan izin Allahyarham Tunku Abdul Rahman pada 1967.

Sama ada orang kulit hitam, Arab, atau Angola, dasar luar Malaysia sentiasa mempunyai teras. Ia berdasarkan realisme berprinsip.

Apabila penyebabnya adil, maka Malaysia akan berada di sana. Ini berlaku dalam kehadiran Malaysia di Bosnia pada tahun 1992 hingga 1994 seperti di Somalia sejurus selepas Perang Dingin pada 1989.

Bagaimanapun, Malaysia berasa ragu-ragu bahawa pengiktirafan oleh Emiriah Arab Bersatu (UAE) terhadap Israel baru-baru ini boleh membawa kepada sebarang penyelesaian dua negara yang jelas, di mana ia disokong Malaysia.

Pertama, Perdana Menteri Israel sekarang, Benjamin Netanyahu, tidak menunjukkan minat terhadap penyelesaian dua negara.

Sekiranya formula ini tidak disokong secara global, UAE - tidak diragukan lagi negara yang strategik - harus mengerahkan banyak tenaga untuk meyakinkan lebih banyak negara Islam bagi menerima keputusannya, ketika fokus seharusnya pada kebangkitan ekonomi umat Islam di tengah-tengah pandemik global yang menambah satu juta kes di seluruh dunia setiap empat hari.

Ketiga, perjanjian ini adalah hasil karya Jared Kushner, walaupun dengan sokongan Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump.

Namun, reputasi Kushner di Washington kini adalah 'Setiausaha Kegagalan'. Sama ada pandemik atau hubungan China-AS, semua yang disentuh memberikan kegagalan.

Ketika ditanya oleh New York Times tentang berapa banyak yang diketahui olehnya mengenai Asia Barat, Jared Kushner menjawabnya dengan sombong, jika tidak dengan cara yang tidak masuk akal iaitu: "Saya sudah membaca 23 buku di dalamnya."

Keempat, Malaysia menentang keputusan ini oleh sebarang pihak di Timur Tengah untuk mengiktiraf Israel walaupun Mesir dan Jordan sudah melakukannya dalam 26 tahun terakhir.

Bantahannya mudah: Walaupun ada muhibah daripada kedua-dua negara Arab dan sekarang negara Arab ketiga, Israel tetap meneruskan penguatkuasaan di Tebing Barat dan Gaza sejak 1967 di mana ia bertentangan dengan Konvensyen Geneva dan banyak resolusi Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang menentangnya.

Akhirnya, secara tepat kerana Presiden Trump mahupun menantunya, Kushner tidak memiliki kedalaman dan kepakaran untuk memahami sifat rapuh di Asia Barat.

Mereka tidak seharusnya campur tangan dalam hal berkenaan pada suku terakhir tempoh lantikan mereka.

Sesungguhnya, apa gunanya membuat perjanjian dengan Israel hanya untuk melihat Trump berpotensi gagal pada pilihan raya semula pada 3 November depan.

Yang pasti, diplomasi bertujuan untuk bertahan dan bukannya dibuat untuk memecahkan. Trump dan Kushner sudah melebihi had di mana tingkah laku mereka tidak dapat diterima lagi.

Masa depan UAE untuk bekerjasama dengan negara Asia dan Kesatuan Eropah (EU) bagi memberikan penyelesaian dua negara yang sudah lama tertangguh kepada rakyat Palestin, bukan dengan mengiktiraf Israel dengan cara yang akan membuatnya lupa akan kesusahan rakyat Palestin sehingga tahap peluang kemerdekaan yang layak mereka kecapi selama ini diabaikan.

***Penulis adalah Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif EMIR Research

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo