NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Apa Itu 5G?
Kita tidak boleh menolak akhirnya perkembangan 5G. Suka atau sebaliknya, bersedia atau tidak, 5G akan tetap dibangunkan di sini, cuma yang membezakannya ialah tahap kecepatan sesebuah telco dalam mengadaptasi teknologi itu kepada apa yang mereka sedang tawarkan.

Melihat kepada perkembangan 4G di Malaysia, agak sukar untuk saya katakan bahawa 5G juga mungkin akan menerima ‘nasib yang sama’.

Tetapi sama ada anda memandang telco di Malaysia mampu atau tidak, ia akan tiba jua, cuma hanya kelajuan sahaja yang kita belum dapat jangkakan lagi, kerana apabila kita pandang semula kepada kelajuan 4G sekarang ditambah lagi dengan plan data berkuota, kita tidak dapat hendak letakkan harapan tinggi.

Itulah hakikatnya.

Tetapi, apa itu 5G?

Sepertimana namanya, ia adalah teknologi selular generasi ke lima. Ia adalah standard baru untuk wayarles selepas generasi rangkaian 1G, 2G, 3G, dan 4G.

Rangkaian 1G: Rangkaian selular pertama pada tahun 1980-an. Ia adalah sistem analog sepenuhnya sehingga pelancaran 2G.

Rangkaian 2G: Rangkaian ini menambah perkara dan penggunaan asas seperti mesej SMS (teknologi EDGE dan GPRS).

Rangkaian 3G: Mengembangkan penggunaan data 2G.

Rangkaian 4G LTE: Menawarkan internet mudah alih yang sangat pantas, dan menjadikan pelbagai aplikasi seperti rangkaian media sosial serta perkhidmatan penstriman dapat dijalankan pada telefon dan tablet.

5G: 5G menjanjikan kelajuan dan latensi lebih cepat yang dapat menjadikan internet mudah alih setanding dengan WiFi di rumah. Ia adalah rangkaian generasi baru yang direka untuk menghubungkan hampir semua orang dan semua perkara termasuk mesin, objek, dan peranti (IOT).

5G adalah berasaskan pada OFDM (Orthogonal frequency-division multiplexing), kaedah memodulasi isyarat digital di beberapa saluran yang berbeza untuk mengurangkan gangguan kepada rangkaian. 5G menggunakan ‘antaramuka udara’ 5G NR di samping OFDM dan juga menggunakan teknologi jalur lebar yang lebih luas seperti sub-6GHz dan mmWave.

Dengan mengembangkan penggunaan sumber spektrum, 5G akan dapat membawa jalur lebar yang lebih luas dari sub-3GHz yang digunakan dalam 4G hingga 100GHz dan seterusnya.

Rujukan: Qualcomm.

Kelajuan yang semakin meningkat dicapai sebahagiannya dengan menggunakan gelombang radio frekuensi lebih tinggi daripada rangkaian selular semasa.

Walau bagaimanapun, gelombang radio frekuensi tinggi mempunyai jarak lebih pendek daripada frekuensi digunakan oleh menara telefon bimbit sebelumnya, yang memerlukan sel lebih kecil. Oleh itu, untuk memastikan perkhidmatan yang luas, rangkaian 5G beroperasi pada tiga jalur frekuensi iaitu rendah, sederhana dan tinggi.

Rangkaian 5G akan terdiri daripada rangkaian 3 jenis sel yang berbeza, masing-masing memerlukan antena yang berbeza, memberikan kelajuan muat turun yang juga berbeza berbanding jarak dan kawasan perkhidmatan.

Rujukan: 5G Wikipedia.

Sumber: https://omghackers.com/apa-itu-5g/

( Hide )

© all rights reserved
made with by templateszoo