NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

1 Ogos Sarawak Wajibkan 'Wristband'


KUCHING : Setiap warganegara yang memasuki Sarawak sama ada dari Semenanjung, Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan akan dipakaikan gelang keselamatan ataupun ‘wristband’.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah Embas, arahan ini akan dikuatkuasakan mulai 1 Ogos ini.

“Mereka dikehendaki untuk menjalani proses pengambilan sampel pada hari pertama atau hari kedua di klinik kesihatan berdekatan.

“Namun, mereka dibenarkan pulang ke rumah masing-masing bagi menjalani kuarantin.

“Bagi mereka yang mempunyai perjalanan ke destinasi terakhir seperti ke kawasan pedalaman, mereka harus diambil sampel pada hari kedua,” katanya pada sidang media JPBNS di sini, hari ini.

Ujar Uggah lagi, sekiranya keputusan sampel adalah negatif, mereka dibenarkan pulang ke rumah tanpa menyambung baki tempoh kuarantin.

Dalam pada itu, Uggah turut menjelaskan dengan lebih lanjut mengenai proses kemasukan rakyat Sarawak dari kawasan zon satu iaitu Kuching, Samarahan dan Serian ke tiga destinasi di luar Sarawak itu.

Katanya, rakyat negeri tersebut tidak perlu membuat ujian saringan tiga hari sebelum berlepas, namun harus mendapatkan permit daripada polis.

Dalam perkembangan sama, operasi perniagaan bagi kawasan zon satu itu turut dihadkan sehingga pukul 10 malam sahaja.

“Akan tetapi, pengusaha stesen minyak dan kilang dibenarkan beroperasi seperti biasa dan harus memberi notis kepada pihak JPBNS,” ujarnya.

Antara keputusan lain yang dimaklumkan oleh Uggah pada sidang media berkenaan termasuk mewajibkan pemakaian pelitup muka buat setiap individu.

“Semua rakyat Sarawak diwajibkan memakai pelitup muka contohnya semasa berada di tempat awam, pusat beli belah, pengangkutan awam, pasar dan kedai makan.

“Tindakan akan diambil oleh penguat kuasa sekiranya pengusaha premis dan pelanggan didapati tidak patuh pada arahan,” tegasnya. - Astroawani.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo