Responsive Ad Slot

Saya dan Anwar perlu bersama tumbangkan Muhyiddin, kata Tun M


KUALA LUMPUR - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan beliau dan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu bersama untuk menumbangkan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Melalui satu wawancara khas bersama akhbar antarabangsa, South China Morning Post (SCMP), Dr Mahathir yang mendakwa masih Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menegaskan, Pakatan Harapan (PH) Plus tidak mempunyai kekuatan untuk menukar kerajaan PN sekiranya beliau dan Anwar tidak bekerjasama.

Menurutnya, pada saat ini, beliau menyifatkan bukan Anwar yang bermasalah dengannya, sebaliknya kedudukan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dibimbangi akan memberi kelebihan kepada bekas Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Sekiranya kami tidak bersama, kami tidak akan mempunyai tunjang kekuatan yang diperlukan untuk menumbangkan kerajaan sedia ada, dengan keadaan kerajaan sekarang hanya memiliki majoriti tipis," katanya sewaktu ditemuramah akhbar SCMP kelmarin.

Beliau berkata demikian sewaktu diminta mengulas dakwaan perkembangan terkini oleh sebilangan pemerhati politik yang berpendapat kerjasama Anwar dan Mahathir mungkin membolehkan mereka memperoleh sokongan majoriti 222 ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan baharu pada penghujung minggu hadapan.

Kebarangkalian senario itu berlaku tidak mustahil boleh berlaku mengambil kira kerajaan pimpinan Muhyiddin kini hanya memiliki sokongan tipis 113 ahli Parlimen.

Bagaimanapun, usaha pengambilalihan tampuk pentadbiran kerajaan PN oleh PH Plus turut berdepan kesukaran apabila teka-teki mengenai keputusan siapa yang akan menjadi calon Perdana Menteri di antara Dr Mahathir dan Anwar masih belum terjawab.

Sumber : https://www.sinarharian.com.my/article/87624/BERITA/Politik/Saya-dan-Anwar-perlu-bersama-tumbangkan-Muhyiddin-kata-Tun-M

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo