Mohamaddin sendiri temui saya: Anifah


KOTA KINABALU: Bekas Menteri Luar, Datuk Anifah Aman, menafikan tuduhan Ketua Menteri bahawa beliau telah berulang kali menghubungi Datuk Mohamaddin Ketapi untuk memujuknya agar melompat parti, sebaliknya mendakwa sebenarnya Mohamaddin sendiri yang menemuinya.
Mohamaddin meminta pandangannya mengenai keadaan di Sabah, katanya, sambil menambah Mohamaddin adalah rakan yang sama-sama belajar dengannya di England.

“Mohamaddin meminta pandangan saya mengenai keadaan di Sabah. Saya memberikan pandangan saya, bahawa kerana jumlah kerusi yang dimiliki Sabah dan Sarawak ketika ini, walaupun digabungkan, hanya 56 kerusi, kita pada masa ini harus bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan dalam usaha kita untuk mendapatkan kembali hak-hak orang Sabah sebagai termaktub dalam Perjanjian Malaysia 1963, dan juga Perlembagaan Persekutuan, untuk kepentingan rakyat Sabah.
“Saya akan memberikan jawapan sama jika ditanya oleh rakan-rakan lain. Sebenarnya saya mempunyai ramai rakan yang selalu menghubungi saya untuk berbincang dan juga meminta pandangan saya mengenai keadaan politik semasa khususnya di Sabah.

“Walaupun saya belum mempunyai parti, mungkin saya dianggap orang yang berpengalaman sehingga mereka mencari saya untuk meminta pandangan,” katanya, sebagai maklum balas kepda dakwaan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang mendakwa Mohamaddin telah memberitahu bahawa dia telah dihubungi tiga kali oleh Anifah yang memujuknya dengan pelbagai perkara untuk bergabung dengan “mereka”.

Mohamaddin, yang merupakan Anggota Parlimen Silam, adalah pemimpin dalam Parti Warisan Sabah (Warisan) pimpinan Mohd Shafie yang memerintah Sabah bersama-sama Upko, DAP dan PKR.

Anifah, yang merupakan bekas anggota Parlimen Kimanis dan Beaufort, juga mengatakan bahawa sebagai pemimpin politik, Mohd Shafie seharusnya dikelilingi oleh orang-orang yang setia, jujur ​​dan dipercayai, dan bukan orang yang boleh dijual atau dibeli.

“Sebagai orang yang sangat mencintai negerinya, saya lebih fokus kepada usaha mengembalikan hak rakyat Sabah seperti yang termaktub dalam Perjanjian Malaysia dan Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Walaupun merasa disanjung kerana Ketua Menteri masih mengingatnya, Anifah berkata, Mohd Shafie harus memberi lebih tumpuan untuk mencari jalan keluar bagi mengatasi masalah yang dihadapi rakyat Sabah seperti mencari jalan terbaik untuk menjana semula ekonomi negeri yang terkesan oleh penularan wabak Covid-19.

Selain itu, beliau juga perlu memikirkan cara terbaik untuk melindungi rakyat Sabah serta hak mereka seperti yang termaktub dalam Perjanjian Malaysia dan juga Perlembagaan Persekutuan, tambahnya.

“Jangan janji Ketua Menteri Sabah tinggal janji manis seperti janji terang bulan,” katanya.

Sumber: http://www.dailyexpress.com.my/news/154246/mohamaddin-sendiri-temui-saya-anifah/
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post