Apa kata veteran PAS

oleh: Cikgu Pa

Apakah Kerajaan Akan Berubah Lagi?
Saya merasa terpanggil untuk membuat sadikit pencerahan mengenai situasi politik sekarang kerana terlalu banyak desas desus spekulasi dan dakwaan yg ditularkan ketengah masyarakat dehingga rakyat menjadi keliru. Pertanyaan2 saperti: Betul ke pembangkang sudah mempumyai majoriti dlm Parlimen berdasarkan SD terkini. SD ialah Statutory Declaration atau Sumpah Berkanun dan pembangkang sedang menunggu perkenan Agong untuk menyembahkan SD.

Pecerahan pertama

Berdasarkan suasana peraturan undang2 dan perlembagaan tidak mungkin akan berlaku perubahan kerajaan saperti yg berlaku baru2 ini. Apa yg berlaku baru2 ini adalah Agong telah menggunaka kuasanya yg diperuntukkan olih perlembagaan dan budi bicaranya melantik TSMY sebagai PM dalam keadaan negara tidak ada kerajaan setelah Tun Mahathir meletakkan jawatan. Sekarang kerajaan sudah wujud dgn dipimpin olih TSMY dan telah dibuktikan mempunyai majoriti dalam sidang Parlimen 18 mei yg lalu. Desas desus dan spekulasi yg berlaku sekarang adalah semata2 psy-war atau perang saraf yg dilakukan olih pihak yg berkepentingan.

Kedua

Petunjuk atau indikator paling awal tentang kedudukan kerajaan ialah sidang Parlimen bulan Julai yg akan dtg bila Parlimen bersidang setiap MP mesti menyatakan dgn jelas kpd urusetia Parlimen pendiriannya samada bersama kerajaan atau pembangkan. Susunan tempat duduk (seating arrangement) dalam Parlimen akan menunjokkan dgn jelas berapa ramai penyokong kerajaan dan berapa ramai pembangkang.Inilah petanda paling awal. Secara tegas sebelum sidang Parlimen bulan Julai tidak akan berlaku perubahan karajaan.

Apa yg boleh dilakukan olih pembangkang ialah mengusulkan undi tidak percaya kapada kerajaan di dalam Parlimen. Disinilah pertarungan sebenar dalam menentukan kedudukan kerajaan samada kerajaan yg ada ini akan kekal atau tidak. Tidak sebelum itu. Usul undi tidak percaya ini ada proses dan prosedurnya yg tersendiri dlm Parlimen.

Speaker mempunyai peranan penting disini samada menerima atau tidak usul ini untuk dibahaskan. Bila akan dibahaskan. Sekalipun diterima untuk dibahaskan ia tidak blh mendahului urusan kerajaan, maknanya urusan/ageda yg dibawa olih kerajaan mestilah diselesaikan lebih dulu dlm masa sidang dewan yg ditetapkan. Inilah senario yg ada di hadapan kita. Sekali lagi kita kena menunggu untuk melihat episod seterusnya. Semoga sedikit pencerahan yg diberi dpt membantu saudara semua memahami pergolakan politik negara. Salam hormat.

***Dato Cikgu Pa Ali ialah Veteran PAS
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post