30 sebab untuk layak ke syurga dengan izin Allah


Tazkirah Ramadhan

30 sebab untuk layak ke syurga dengan izin Allah

Sebab ke enam :Bertaubat

Taubat yang benar dan bersungguh-sungguh itu menghapuskan dosa yang terdahulu. Taubat wajib ke atas mereka yang melakukan kesilapan dan dosa sama ada dosa yang kecil apatah lagi dosa besar.

Allah berfirman:
" إِنَّمَا التَّوْبَةُ عَلَى اللَّهِ لِلَّذِينَ يَعْمَلُونَ السُّوءَ بِجَهَالَةٍ ثُمَّ يَتُوبُونَ مِن قَرِيبٍ فَأُولَٰئِكَ يَتُوبُ اللَّهُ عَلَيْهِمْ ۗ وَكَانَ اللَّهُ عَلِيمًا حَكِيمًا (17) وَلَيْسَتِ التَّوْبَةُ لِلَّذِينَ يَعْمَلُونَ السَّيِّئَاتِ حَتَّىٰ إِذَا حَضَرَ أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قَالَ إِنِّي تُبْتُ الْآنَ وَلَا الَّذِينَ يَمُوتُونَ وَهُمْ كُفَّارٌ ۚ أُولَٰئِكَ أَعْتَدْنَا لَهُمْ عَذَابًا أَلِيمًا (18) "
maksudnya: “Sesungguhnya penerimaan taubat itu disanggup oleh Allah hanya bagi orang-orang yang melakukan kejahatan disebabkan (sifat) kejahilan kemudian mereka segera bertaubat, maka (dengan adanya dua sebab itu) mereka diterima Allah taubatnya; dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana. Dan tidak ada gunanya taubat itu kepada orang-orang yang selalu melakukan kejahatan, hingga apabila salah seorang dari mereka hampir mati, berkatalah ia: "Sesungguhnya aku bertaubat sekarang ini," (sedang taubatnya itu sudah terlambat), dan (demikian juga halnya) orang-orang yang mati sedang mereka tetap kafir. Orang-orang yang demikian, Kami telah sediakan bagi mereka azab seksa yang tidak terperi sakitnya.” (Surah al-Nisa’:17-18)

Nabi S.A.W bersabda:
" التَّائِبُ مِنْ الذَّنْبِ كَمَنْ لَا ذَنْبَ لَهُ "
maksudnya: “Orang yang bertaubat daripada dosa-dosanya seperti orang yang tidak ada dosa.” (riwayat Ibnu Majah)

Taubat mestilah dilakukan segera, tidak boleh ditangguh dengan memohon ampun kepada Allah Ta’ala. Taubat yang diterima ialah dengan meninggalkan perkara yang dilarang dengan segera, berazam tidak akan kembali lagi mengerjakannya, menyesali atas apa yang berlaku, dan mengharap pengampunan daripada Allah Ta’ala.

“Ulama Memimpin Penyelesaian Islam”
“Islam Memimpin Perpaduan”

Dewan Ulama PAS Negeri Terengganu
6 Ramadhan 1441h.

Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post