PKP: Dua orang boleh satu kenderaan - Ismail Sabri


PUTRAJAYA, 29 April -- Kerajaan memutuskan untuk memberi sedikit kelonggaran bagi Prosedur Operasi Standard (SOP) dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa keempat dengan membenarkan dua orang bergerak dalam satu kenderaan bermula hari ini.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata mereka perlu terdiri daripada ahli keluarga dari rumah yang sama dan pergerakan itu bagi membeli makanan dan barang keperluan harian.

“Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (No.4) 2020 telah diwartakan dan berkuat kuasa 29 April 2020 hingga 12 Mei 2020,” katanya dalam sidang media berkaitan PKP di sini, hari ini.

Sebelum ini hanya ketua keluarga sahaja dibenarkan bergerak bagi membeli makanan dan barang keperluan harian.

Kelonggaran SOP itu juga menyaksikan kerajaan kini membenarkan pergerakan bagi membeli keperluan harian dan mendapatkan perkhidmatan jagaan kesihatan atau perubatan melebihi 10 kilometer sekiranya keperluan dan perkhidmatan itu tidak terdapat di dalam radius 10 kilometer dari kediaman individu.

Mengulas dakwaan seorang peguam kononnya PKP tidak diwartakan, Ismail Sabri berkata kerajaan mewartakan kesemua peringkat PKP dari yang pertama hingga terkini.

“Kalau tidak ada pewartaan tentu saja polis tidak boleh melaksanakan sebarang tindakan. Kerajaan mewartakan setiap satu PKP sebelum ia berkuat kuasa,” katanya.

Ismail Sabri berkata beberapa lagi kelonggaran dalam PKP fasa sekarang akan diumum dalam masa terdekat.

Beliau juga berkata polis menangkap 643 orang kerana ingkar PKP semalam, menjadikan jumlah kumulatif tangkapan kepada 21,749 orang.

Seramai 838 rakyat Malaysia pulang ke tanah air semalam dan dikuarantin wajib manakala 653 pelajar dari zon utara akan dihantar pulang di zon sama menaiki 44 bas bermula petang ini.

--BERNAMAShare What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post