Kerajaan wajar bekerjasama dengan NGO dalam menangani pandemik Covid 19Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) merujuk kepada kenyataan media yang dikeluarkan oleh Dato Seri Ismail Sabri semalam (28 Mac 2020), yang menyatakan bahawa, peranan dan sokongan daripada NGO2 untuk mengagihkan bantuan makanan tidak dibenarkan dan hanya diserahkan melalui pusat JKM setempat dengan dibantu oleh anggota Rela dan JPAM serta Pejabat Daerah.

UMMAH yang mempuyai rangkaian lebih 650 NGO diseluruh negara dibawah UMMAH Negeri2 menghormati kenyataan ini, walau bagaimana pun elok juga perkara ini diteliti dengan sebaiknya, kerana sehingga kini banyak sokongan dan bantuan kepada rakyat dapat disampaikan melalui usaha dan sokongan daripada sukarelawan NGO-NGO.

UMMAH mencadangkan agar diwaktu yang getir ini, NGO-NGO dilibatkan peranan mereka sebaik mungkin bersama-sama dengan agensi kerajaan seperti JKM dan Pejabat Daerah dengan diberikan taklimat mengikuti SOP kerajaan MKN dan KKM, kerana ini akan banyak membantu kerajaan bagi menenangkan keluh kesah rakyat yang tidak boleh keluar dalam perentah PKP ini disamping dapat membantu juga rakyat yang terputus bekalan.

Selain itu sukarelawan NGO juga dapat berperanan sebagai pihak kaunselor yang dapat menyampaikan risalah dan hasrat kerajaan, bagi mendapatkan sokongan penuh rakyat kepada arahan kerajaan pada waktu yang sukar ini.

UMMAH berharap kerajaan lebih terbuka dan perihatin dengan peranan dan penglibatan pihak NGO dalam melaksanakan tanggungjawab mereka kepada rakyat yang sangat terdesak memerlukan bantuan dan sokongan.

MOHD ZAI MUSTAFA
Pengerusi
Gerakan Pembela Ummah (UMMAH)

29 MAC 2020/4 Syaaban 14417H

Sumber: https://www.facebook.com/ummah.official/photos/a.136743256990211/512451359419397/
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post