#COVID19: Mengapa Itali catat kematian tertinggi?

A banner reading ‘everything will be all right’ on a building in Ostia near Rome. Photograph: Claudio Peri/EPA

MILAN, 29 Rejab 1441H, Selasa – Walaupun wabak COVID-19 boleh menjangkiti manusia di semua peringkat umur, namun warga emas – dengan daya ketahanan atau imuniti semakin lemah – lebih terdedah kepada wabak parah itu sehingga menyebabkan masalah pernafasan.

Di Itali, 85.6 peratus daripada mereka yang meninggal dunia adalah berusia lebih daripada 70, menurut laporan terbaru Institut Kesihatan Negara (ISS).

Dengan 23 peratus pula berusia lebih 65 tahun, negara Mediteranian itu mempunyai populasi kedua tertua di dunia selepas Jepun – dan pemerhati percaya faktor umur juga memainkan peranan dalam meningkatkan kadar kematian.

Satu lagi faktor yang mempunyai kemungkinan adalah sistem penjagaan kesihatan Itali sendiri, yang menyediakan rawatan universal dan sebahagian besarnya percuma.

"Kami mempunyai ramai warga emas, tetapi mereka dapat bertahan kerana penjagaan rapi. Mereka ini lebih lemah berbanding yang lain," kata ketua unit penyakit berjangkit di Hospital Sacco di Milan, Massimo Galli.

Beliau juga berkata, ramai pesakit di Hospital Sacco – salah satu pusat perubatan terbesar di Itali – yang meninggal dunia kerana COVID-19, sebelum ini sudah mengalami penyakit serius yang lain.

Mengikut laporan terkini ISS yang mengesan profil mangsa COVID-19, 48 peratus daripada individu yang meninggal dunia mempunyai purata tiga penyakit yang sudah sedia ada.

Sementara itu, pakar juga menunjuk kepada 'matriks hubungan sosial' Itali sebagai satu lagi sebab yang mempunyai kemungkinan di sebalik penyebaran COVID-19 di kalangan orang tua.

"Warga emas di Itali, walaupun kebanyakan mereka hidup sendiri, mereka tidak diketepikan dan ada interaksi yang lebih dengan anak-anak mereka, dan populasi yang lebih muda berbanding dengan negara-negara lain," kata pengarah pusat Institut Perangkaan Nasional Itali, Linda Laura Sabbadini.

Justeru, realiti yang dilihat dari pengalaman di Itali, tidak boleh membuat negara-negara lain leka, kata pakar.

"Negara-negara lain harus melihat dengan lebih teliti," kata ahli epidemiologi dan profesor kebersihan di Universiti Pisa, Pierluigi Lopalco.

"Apa yang kita tonton di Itali adalah senario sama yang kita lihat di China, di mana Itali adalah Hubei dan Lombardy adalah Wuhan," katanya, merujuk kepada wilayah China yang dimeteraikan oleh pihak berkuasa, dan pusat di mana coronavirus baru pertama kali dikesan tahun lepas.

"Saya khuatir kita akan menonton semula situasi yang sama sekali lagi di negara-negara lain pada minggu akan datang," beliau memberi amaran kepada Lopalco, yang merupakan sebahagian daripada pasukan tugas yang mengetuai respons epidemiologi di Puglia, di selatan Itali.

Memetik lengkung epidemik negara-negara lain, Lopalco mencadangkan bahawa perbezaannya dengan Itali adalah hanya masa, mereka hanya berada di tahap yang lebih awal.

"Selepas China, Itali adalah negara pertama di mana wabak itu merebak, oleh itu, kita berhadapan dengan kesan epidemik peringkat lanjut," katanya.

Walaupun banyak negara secara beransur-ansur mengamalkan langkah ketat untuk melaksanakan pengehadan sosial, ada juga negara yang mengambil langkah drastik sama seperti Itali kerana kebimbangan besar terhadap kesan ekonomi. – Agensi


Sumber: https://www.ismaweb.net/2020/03/24/covid-19-mengapa-itali-catat-kematian-tertinggi/
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post