Keghairahan DAP kuasai institusi PBT bukan lagi sandiwara


BANGI, 14 Jamadilakhir 1441H, Sabtu – Keghairahan DAP menguasai mana-mana institusi kerajaan seperti pihak berkuasa tempatan (PBT) yang mempunyai begitu banyak kepentingan ekonomi, politik dan pemilikan tanah bukan lagi satu sandiwara.

Setiausaha Agung Majlis Perundingan Melayu (MPM), Datuk Dr Hasan Mad berkata, DAP semestinya akan mendesak agenda pilihan raya PBT dilaksanakan sementara mereka masih menguasai kerajaan Pakatan Harapan (PH).

“Seandainya kerajaan PH tumpas dan Barisan Nasional (BN) kembali berkuasa, sekalipun ada MCA dalam barisan BN itu, DAP pun tahu dan tidak yakin yang MCA mampu meneruskan agenda mereka ini, kerana MCA tidak akan sehebat DAP.

“Beranilah saya berhujah tegas di sini bahawasanya, agenda pilihan raya PBT adalah agenda DAP,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.

Pada 8 Disember tahun lalu, DAP mengulangi tuntutan untuk mengembalikan pilihan raya PBT dengan menjadikannya antara lapan resolusi yang diluluskan pada Konvensyen Tahunan Negeri DAP Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 2019.

DAP menuntut pilihan raya berkenaan dengan alasan mahu demokrasi diamalkan di peringkat akar umbi dan memastikan akauntabiliti PBT kepada rakyat.

Bagaimanapun, ramai pihak yang mempersoalkan motif sebenar dan mempertikaikan usaha DAP yang mahu mewujudkan semula pilihan raya tersebut.

Mengulas lanjut, Hasan mendakwa, dari aspek perniagaan, PBT adalah `lubuk’ terutamanya kepada kontraktor dalam industri kecil dan sederhana (IKS).

Manakala, dari aspek politik, PBT adalah tempat untuk kroni-kroni politik mencari wang saku politik, paling tidak elaun bulanan sebagai Ahli Majlis PBT, dakwanya.

Sementara dari aspek demografi pula, katanya lagi, majoriti penduduk bandar pada ketika ini adalah bukan Bumiputera, sekali gus ia ada kaitan dengan kepentingan penguasaan politik oleh DAP bersama sekutunya.

“Itu sebabnya saya kata DAP tidak bersandiwara dalam usahanya mendesak kerajaan mengadakan pilihan raya memilih Ahli Majlis PBT.

“Jika diadakan pilihan raya itu, mereka amat yakin blok mereka akan menguasai majoriti dari kesemua PBT itu.

“Bila mereka dapat menguasai kerusi Ahli Majlis PBT maka semua keputusan, baik yang ada kaitan dengan politik, ekonomi, pemilikan tanah, pembangunan dan penjualan hartanah, taburan demografi demi kepentingan dan kelangsungan penguasaan politik, malah kepentingan melindungi bisnes pasaran gelap, adalah di tangan mereka,” katanya.
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post