Tahun Baharu Cina 2020 : Hayati Kepelbagaian, Nikmati Keharmonian.


Perutusan Tahun Baharu Cina 2020
Menteri Besar Terengganu Darul Iman

Tahun Baharu Cina 2020 : Hayati Kepelbagaian, Nikmati Keharmonian.

Selamat Tahun Baharu Cina 2020 saya ucapkan kepada semua masyarakat Tionghoa seluruh negara terutama di negeri Terengganu. Semoga Tahun Tikus bagi tahun ini melahirkan suatu permulaan yang baik kepada kehidupan sekali gus membawa kepada kesejahteraan dan keharmonian.

Malaysia mempunyai kepelbagaian kaum dan agama yang perlu diraikan demi memperkukuh perpaduan nasional dalam kalangan 32.6 juta penduduk.

Relevan dengan perkembangan terkini, semua masyarakat tanpa mengira kaum boleh mempelajari serta mendalami keindahan warisan dan tradisi unik antara satu sama lain bagi memahami identiti masing-masing seperti tulisan Jawi, khat dan kaligrafi Cina. Pepatah Melayu, ‘tak kenal maka tak cinta’ perlu dihayati sebaiknya dalam kehidupan masyarakat berbeza bangsa dan agama.

Hubungan yang baik antara masyarakat pelbagai kaum merupakan tunjang kepada sebuah kedamaian. Perbezaan yang wujud antara kita adalah untuk saling melengkapi dan membentuk satu kebersamaan.

Tidak dinafikan, semua rakyat yang berada di Terengganu menjadi tanggungjawab Kerajaan Negeri. Keberadaan masyarakat Tionghoa sebagai aset negeri Terengganu amatlah dihargai kerana setiap bangsa mempunyai kemahiran dan kepakaran tersendiri yang berjaya menyumbang dalam pertumbuhan ekonomi serta pembangunan negeri yang berdaya maju.

Pelantikan MPKK dalam kalangan masyarakat Tionghoa amat membantu Kerajaan Negeri memahami keperluan setiap rakyat. Justeru, inisiatif ini dilihat memberi kesan positif kepada perpaduan kaum di Terengganu.

Sebagai wakil rakyat kepada penduduk negeri ini, saya amat berbangga melihat ramai masyarakat Tionghoa boleh bertutur dalam loghat Terengganu dengan fasih. Inilah keunikan dan kebanggaan kita sebagai rakyat Terengganu.

Akhir kata, selamat pulang ke kampung halaman dan berhati-hati memandu di jalan raya. Ambil kesempatan waktu ini untuk bertemu dan menziarahi keluarga serta sanak saudara.

Selamat Tahun Baru Cina 2020
Gong Xi Fa Chai, Xin Nian Kuai Le

'Terengganu Maju, Berkat dan Sejahtera'

Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri bin Mokhtar
Menteri Besar Terengganu
25 Januari 2020
登嘉楼州务大臣
2020华人农历新年贺词
2020年农历新年:体验多样性,享受和谐。
我谨在此恭祝全国华社,尤其是登嘉楼州的华裔子民,2020年华人农历新年快乐。但愿大家在这金鼠年里,能为生活带来一个美好的开始,从而带来繁荣与和谐。
马来西亚是一个拥有3260万人口的多元种族和宗教的国家,必须透过庆祝佳节以增进国民之间的团结。
为了不与时代脱节,无论任何种族,都可以互相学习和欣赏彼此的独特遗产和传统,以了解各民族的特色,例如爪夷文和中文的文字和书法。 马来俗话说, “不认识所以不喜欢”,所以我们应该要认识不同种族和宗教群体中的生活,以增进大家的諒解。
多元种族与文化之间的良好关系是和平的关键。 我们之间存在的差异,可以通过互相取长补短的方式一起学习。
毫无疑问,登嘉楼州的所有人民都是州政府的责任。 华人社会的存在,可说是登嘉楼州的重要资产,受到我们的高度重视,因为每个民族都有自己的特殊技能和专门知识,可以促进州内的经济增长,同时为州內的发展做出贡献。
在华人社区中,乡村管理委员会的任命极大地帮助了州政府了解人民的需求。 因此,这一举措被视为对登嘉楼人民的团结产生了积极影响。
作为这个州的人民代表,我为许多华人能说一口流利的登嘉楼方言而感到自豪。 这是我们登嘉楼人民的特色和骄傲。
最后,希望大家在路上小心行驶,安全回到家乡。 大家也可趁此佳节拜访家人和亲戚。
2020年农历新年快乐
恭喜发财,新年快乐
"登嘉楼进步,幸福与繁荣”
拿督斯里阿末散苏里博士
登嘉楼州务大臣
2020年1月25日

https://www.facebook.com/230516164172639/posts/595538371003748/
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post