NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Pandangan G25 mengenai isu murtad menyesatkan - Mufti Perak


IPOH: Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, pandangan bekas kumpulan penjawat awam kanan (G25) bahawa keputusan seorang Islam keluar agamanya merupakan dosa antara individu itu dengan Tuhan sebagai pandangan yang sesat dan menyesatkan.


Menurut beliau, pandangan itu disebabkan mereka terpengaruh dengan slogan kebebasan yang dicanangkan oleh golongan liberal di dunia barat.


Katanya, setelah meneliti kertas kajian G25, 'Administration of Matters Pertaining to Islam', beliau mendapati kandungannya sangat tidak munasabah dan dangkal.


"Sangat menyedihkan kumpulan ini menganggap murtad iaitu keluar dari Islam merupakan kesalahan atau dosa antara individu dengan Tuhan sahaja dan kerajaan hendaklah memberikan kebebasan kepada umat Islam untuk murtad.

"Saya menegaskan bahawa pandangan golongan liberalis seperti G25 adalah bercanggah dengan pendapat jumhur ulama dan Perlembagaan Persekutuan," katanya dalam kenyataan yang disiarkan di laman Facebook Jabatan Mufti Negeri Perak hari ini.

BACA: Apa motif G25 persoal penubuhan Jakim - Mujahid

BACA: Isu penubuhan Jakim sudah diterangkan kepada G25 - Fuziah Salleh


G25 baru-baru ini mengkritik undang-undang murtad, mengatakan keputusan seorang Islam untuk keluarga agamanya antara individu itu dengan Tuhan.


Memetik kertas “Administration of Matters Pertaining to Islam”, kumpulan itu berkata, undang-undang negeri menghukum murtad, sama ada dengan denda, pemenjaraan atau pemulihan, tidak konsisten dengan Perlembagaan Persekutuan yang menjamin kebebasan beragama.


Harussani berkata, Khalifah Abu Bakar As-Siddiq walaupun terkenal dengan kelembutan tetapi beliau tetap tegas dalam menangani golongan murtad.


"Ini jelas menunjukkan jenayah murtad adalah satu perkara yang serius dan kerajaan bertanggungjawab mengawal gejala ini," ujarnya.


Menurutnya, antara fakta sejarah yang disalahfahami oleh kumpulan G25 ialah berkenaan undang-undang Islam antara negeri-negeri yang dilihat tidak seragam kerana setiap negeri mempunyai adat resam dan budaya yang berbeza-beza.


Beliau berkata, kedatangan Islam meraikan adat dan budaya masing-masing selagi tidak bercanggah dengan syarak.


"Sekiranya didapati bercanggah, maka Islam membetulkan mengikut prinsip syarak dan memberi alternatif yang lebih harmoni dan rahmah, inilah keistimewaan yang ada pada Islam yang begitu meraikan," katanya.

Sumber: http://www.astroawani.com/berita-malaysia/pandangan-g25-mengenai-isu-murtad-menyesatkan-mufti-perak-228234

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo