NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Netizen Pelik Menteri Bantah Mansuh Elaun Di Media SosialKUALA LUMPUR – Warga maya hairan apabila ada dalam kalangan menteri Kabinet menyuarakan bantahan serta saranan di media sosial berhubung keputusan kerajaan memansuhkan elaun kritikal penjawat awam seolah-olah mereka baru tahu mengenainya.

Mereka juga tertanya-tanya sama ada keputusan tersebut tidak dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet dan diputuskan tanpa memaklumkan terlebih dahulu kepada menteri-menteri.

Tidak kurang juga bertanya adakah keputusan tersebut ada kaitan dengan daulah terpendam di mana kononnya JPA sengaja membuat keputusan yang dilihat mensabotaj kerajaan Pakatan Harapan.

Pemansuhan elaun kritikal penjawat awam dibantah oleh Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang tampil menerusi satu video di laman Twitter semalam.

Ahli Parlimen Muar itu menyifatkan langkah tersebut sebagai tidak wajar dilaksanakan bagi profesion doktor dan jururawat yang bertungkus lumus membantu pesakit.

Turut membangkitkan isu tersebut Menteri Kesihatan, Dr. Dzulkefly Ahmad dan Menteri Luar, Datuk Seri Saifuddin Abdullah.

Mereka meminta Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memberi penjelasan tentang keputusan memansuhkan elaun kritikal itu.

Antara komen netizen:

@naemahl
Yb Syed Saddiq kata lain..bukan masalah tak tau nih..rasanya tiada perbincangan dan ada sesuatu dengan perlaksanaan yang sebegini samada dari pihak JPA atau KKM sendiri..pelik ahh.

@a7ahari
Dr., saya fikir bila hendak buat satu keputusan penting biar la bincang dengan semua pihak terlibat dulu. Bila sudah ada persetujuan, baru dihebahkan. Baru nampak professional. Terima kasih.

@sfakirullah
Why “Aduuh?” I thought you’re a minister? Takkan baru tahu kut.

@drhafidzhasan
You are not doing your job just by saying ‘aduh’. Please kindly stood up for KKM staffs (thats your job!). Please be relevant lah mansuhkan allowance tapi allowances menteri pun hmmm.

@itsdrsalam
YB tolong perjuangkan nasib young doctors. Sara hidup makin tinggi. Kerja tak berkurang tapi elaun dipotong.

@rharun88
Kalau terbukti benar ianya berita sahih! Maka kami amat kecewa dengan berita ini! Tetapi kalau ianya perbuatan ‘daulah terpendam’ dari dalam kementerian YB atau JPA…tindakan keras harus dikenakan. Ini menjejaskan prestasi kerajaan PH.

@livingwithiv
Hmm…kabinet yang buat keputusan..JPA disalahkan.. JPA tak buat keputusan sesuka hati tanpa persetujuan. – MalaysiaGazette

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo