NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Belajar Jawi takkan padamkan budaya Cina, Tamil - Tian ChuaNaib Presiden PKR, Tian Chua meminta semua pihak bertenang berhubung isu pengenalan Jawi dalam subjek Bahasa Malaysia di sekolah-sekolah vernakular.

Dalam satu kenyataan bahasa Cina semalam, Chua menyambut baik keputusan Dong Zong mematuhi perintah mahkamah agar tidak mengadakan kongres untuk membincangkan Jawi hari ini.

Beliau berkata, Dong Zong dan NGO lain masih boleh membincangkan isu itu melalui cara lain seperti dialog dan perbincangan.

Chua berkata beliau memahami kebimbangan mengenai isu Jawi namun menegaskan pembelajaran tulisan Melayu yang berasal dari Arab itu tidak akan menjejaskan budaya Cina atau Tamil yang telah berusia ribuan tahun.

"Membenarkan kanak-kanak untuk belajar huruf asas jawi dan kaligrafi khat, pasti tidak akan memberi kesan kepada 5000 tahun budaya Cina, dan 2,000 tahun sejarah Tamil.

"Aspek budaya dan kewujudan bersama pelbagai aliran pendidikan telah wujud selama bertahun-tahun di negara kita, dan ia hanya akan memperkayakannya.

"Pembelajaran banyak bahasa tidak akan mengancam pembangunan pendidikan bahasa ibunda," katanya.

Kementerian Pendidikan menetapkan pengajaran tulisan Jawi hanya akan dilaksanakan dengan persetujuan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan ibu bapa murid.

Bagaimanapun Dong Zong bertegas mahu Lembaga Pengelola Sekolah dilibatkan dalam proses membuat keputusan berhubung pengajaran itu, yang dijadual dimulakan tahun depan untuk murid tahun empat.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo