MCA mahu semangat di Tanjung Piai dibawa ke Kimanis


PRK KIMANIS | Presiden MCA Wee Ka Siong menggesa agar semangat perjuangan BN pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai akan diteruskan dalam PRK Kimanis.

Menerusi hantaran di Facebook petang ini, Wee berkata beliau telah berbincang mengenai persiapan PRK Kimanis dengan pemimpin-pemimpin MCA Sabah malam tadi.

"Saya dan Timbalan Presiden MCA Datuk Dr Mah Hang Soon telah diberi taklimat serta dimaklumkan mengenai perancangan program sepanjang kempen oleh Pengerusi MCA Sabah, Lu Yen Tung dan Pengerusi MCA Bahagian, Kimanis Ricky Liew Seng Kee.

"Walaupun jumlah pengundi Cina di Kimanis tidak ramai iaitu hanya sekitar 1,000 orang, tapi setiap undi itu adalah penting dan sangat dihargai oleh BN.

Iklan
"Kita akan pastikan pengundi pelbagai kaum di Kimanis akan terus memberi sokongan kepada BN. Semangat perjuangan BN di PRK Tanjung Piai akan diteruskan di Kimanis demi kemenangan mutlak BN," kata Wee yang mengakhiri catatannya dengan tanda pagar #HidupBNDemiRakyat dan #PRKKimanisTolakWarisan.

Mahkamah Persekutuan sebelum ini membatalkan keputusan pilihan raya umum bagi kerusi Kimanis pada 2 Disember lalu.

Pada PRU14, Anifah Aman memenangi kerusi berkenaan dengan majoriti tipis 156 undi.

Beliau mendapat 11, 942 undi dalam pertandingan tiga penjuru menewaskan Karim Bujang dari Parti Warisan Sabah (11,786 undi) dan calon Parti Harapan Rakyat Sabah, Jaafar Ismail (1,300 undi).

Bagaimanapun Anifah mengumumkan tidak akan mempertahankan kerusi berkenaan pada PRK ini.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari penamaan calon pada 4 Januari dan pengundian awal pada 14 Jan, manakala tarikh mengundi pada 18 Jan.

BN dijangka mengumumkan calonnya pada 1 Jan, dengan sumber mendakwa Ketua bahagian Umno Kimanis, Mohamad Alamin dikatakan calon yang akan bertanding di kerusi berkenaan.
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post