NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Dong Zong Seumpama Membawa Agenda Tanah Besar China Komunis Menindas Umat Islam Sehingga Ke Semenanjung Tanah Melayu


Tindakan PDRM membatalkan Himpunan Dong Zong adalah betul dan bertepatan dengan apa yang termaktub dalam Akta 32 AKTA BAHASA KEBANGSAAN 1963/67 iaitu pada Perkara 9; Tulisan bagi bahasa kebangsaan ialah tulisan Rumi: dengan syarat bahawa ini TIDAK MELARANG PENGGUNAAN TULISAN MELAYU, yang lebih dikenali dengan nama tulisan JAWI, bagi bahasa kebangsaan.

2. Sama ada rakyat sedar atau tidak provokasi menentang tulisan Jawi dari tindakan Dong Zong dengan mengadakan himpunan membantah pembelajarannya di SJK (C) dan SJK (T) dilihat bagaikan menyambung agenda besar kerajaan Komunis China menindas umat Islam, bukan hanya di negaranya sendiri tetapi juga dilihat sampai ke Malaysia.

3. Realiti yang disembunyikan, hari ini di negara besar China bawah kerajaan komunis terang-terangan menghalang penggunaan tulisan Arab (abjad yang sama dengan Jawi). Berita melaporkan semua signboard yang terdapat tulisan Arab diharamkan dan mesti diturunkan dengan segera.

Dan semua label “halal” dihapuskan dan tidak dibenarkan lagi terpampang di mana-mana iklan di negaranya. Tindakan drastik ini jelas menunjukkan kerajaan China sudah tidak lagi berkompromi dalam isu tulisan Arab dan label halal.

Rujukan: https://www.nst.com.my/world/2019/07/508710/china-orders-arabic-muslim-symbols-taken-down-beijing

4. Persoalan yang timbul sekarang, adakah Dong Zong juga menyambung agenda menindas umat Islam di Tanah Besar itu ke negara kita apabila kini kelihatannya Dong Zong juga terang-terangan menunjukkan sikap angkuhnya apabila dengan kedegilannya berterusan melawan pihak berkuasa, setelah tidak berpuas hati dengan tindakan PDRM yang mengeluarkan perintah supaya perhimpunan dibatalkan.

5. Justeru, sikap derhaka yang melampau ini melayakkan Dong Zong diharamkan dan ahlinya dikenakan tindakan undang-undang kerana menderhaka (memberontak) kepada DYMM Yang Dipertuan Agong. MUAFAKAT menyokong tindakan PDRM dan berdiri teguh memberi kesetiaan kepada Raja dan Negara.

6. Malaysia adalah sebuah negara berdaulat dan mengamalkan pentadbiran mengikut sistem Raja Berperlembagaan maka MUAFAKAT menuntut supaya Dong Zong diharamkan terus, kerana persatuan bagaikan kiasu ini sering kali menimbulkan polemik yang merbahayakan yang boleh menganggu gugat kestabilan keamanan negara dengan membuat kacau dan menghuru-harakan negara.

Haji Rashidi bin Haris

Naib Pengerusi UMMAH

Ketua Media MUAFAKAT

#lebaikampung

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo