3 sebab utama penaburan abu mendiang Chin Peng di Malaysia perlu diambil seriusAda 3 sebab utama penaburan abu mendiang Chin Peng di Malaysia perlu diambil serius. Ia tidak semudah, sesimplistik dan sebengap "Abu mayat pun mau takut ka?".

1. Mekarnya ideologi PKM di Malaysia. Boleh dianggap subversif juga. Adakah hanya ideologi DAESH dan LTTE saja yang dianggap berbahaya kepada negara?

2. Kedaulatan dan ketinggian Perlembagaan Negara. Perjuangan PKM memang berlainan kutub secara total dengan asas-asas terbinanya sebuah negara bernama Malaysia. Selain ganas dan kejam, atas dasar inilah juga PKM diharamkan di Malaysia. Adakah dengan merestui abu mendiang ditebarkan di Malaysia bermakna kita juga merestui apa yang telah dilakukan PKM dan mengangkat PKM sebagai pejuang negara?

3. Chin Peng atau nama asalnya Ong Boon Hua bukan warganegara Tanah Melayu apatah lagi Malaysia. Atas dasar apa nak dibawa abu mendiang ke sini?

Saya nak ulas poin saya yang ketiga.

Kalau kita baca bahan-bahan bacaan atas talian, kita akan disuap dengan maklumat yang Chin Peng dilahirkan pada tahun 1924 di Sitiawan, Perak.

Tapi tahukah anda, pada tahun 2008 dan 2009, Chin Peng pernah cuba failkan saman dan permohonan di mahkamah untuk balik ke Malaysia atas alasan dia adalah warganegara?

Apa jadi pada saman dan permohonan ini?

Kedua-duanya ditolak, sama ada di peringkat Mahkamah Rayuan mahupun Mahkamah Persekutuan atas justifikasi Chin Peng tidak mempunyai rekod mahupun sijil kelahirannya di Tanah Melayu.

6 orang hakim, Low Hop Bing, Abdul Malik Ishak, Sulaiman Daud (Mahkamah Rayuan) dan Hashim Yusof, Agustine Paul, Ghazali Mohd Yusof (Mahkamah Persekutuan) telah mendengar dan menolak permohonan ini atas dasar Chin Peng tidak dapat mengemukakan sebarang bukti dia lahir di sini walaupun dikatakan mempunyai sijil lahir.

Peguam mendiang menggunakan hujah Perjanjian Hatyaii 1989 sebagai hujah yang mendiang telah diampunkan dan diberikan taraf warganegara.

Ok jom kita telusuri apa yang telah berlaku Hatyaii;

"The peace negotiators needed statistics on our guerilla strength and we produced these quickly. There were 1,188 CPM members on our list. Of these, 694 were Thai-born and 494 claimed origins in Peninsular Malaysia. The latter grouping included some 15 came from Singapore but saw little chance of ever being allowed back to their homeland. Of those claiming roots south of the border, 402 were ethnic Chinese and 77 were Malays".

Petikan buku "alias Chin Peng: My Side of History" m/s 491

Daripada 1,188 ahli PKM ini, hanya 431 yang mempersetujui syarat-syarat yang dibentangkan dan memohon untuk "pulang" dan menjadi warganegara. Hanya 338 yang lulus.

Ok perhatikan berapa yang mohon tu ya.

431 orang memohon kan?

Daripada 431 orang yang memohon tu, Chin Peng LANGSUNG TIDAK MEMOHON UNTUK MENJADI WARGA, MEMPERSETUJUI SYARAT-SYARAT YANG DILETAKKAN DAN TIDAK MAHU PULANG!

Noktah.

Perjanjian Damai Hatyaii 1989, Chin Peng masih kekal untuk berfahaman PKM, tidak mahu menggugurkan ideologi perjuangan PKM, malah tidak mahu memperakui Malaysia negara merdeka dan bertaat setia pada YDPA dan Perlembagaan Negara.

Celah mana Chin Peng ni warga?

Ok, kita cuba balik ke tahun-tahun sebelum merdeka.

Di bawah Perlembagaan Negara, Jadual Kedua, Perkara 1.1a, kesemua penduduk Persekutuan Tanah Melayu yang lahir sebelum Merdeka, perlu memohon untuk menjadi warganegara.

Chin Peng TAK PERNAH MEMOHON UNTUK MENJADI WARGA.

Malah, ketika Merdeka, Chin Peng telah melarikan diri ke beberapa negara (YA CHIN PENG SELEPAS MERDEKA TAK PERNAH BERADA DI MALAYSIA) dan mengawal gerakan pengganas PKM dari jauh.

Jadi dengan semua yang dibentangkan di sini, bagitahu saya bagaimana;

1. Seorang pengganas radikal.
2. Bukan seorang warganegara.
3. Membawa ideologi yang langsung tidak kena dengan asas-asas negara.
4. Membunuh dengan kejam rakyat biasa yang tidak mahu bersekongkol dengan PKM.

boleh dianggap perkara kecil?

Boleh dikeluarkan kenyataan seperti "Oh abunya saja yang dibawa balik".

Atas dasar apa ia OK?

Memalukan. Apa saja yang menjadi 'embodiment' kepada Malaysia adalah ibarat sampah dengan perbuatan ini.

C&P FB Mohamad Jamalee
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post