NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Sikap Pentadbiran Universiti Malaya Memalukan Dan Hilang Maruah Diri.


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor.

Menganggu majlis konvokesyen dengan menjadi badut politik diatas pentas bukanlah dalam ruang lingkup kebebasan bersuara dan berekspresi, namun ianya adalah lambang kebiadapan santri yang berselimut dengan segung rasa ego. Anak didik parti DAP melalui proksi kampus UMANY itu dibela dan disanjung sebagai wira apabila bersikap biadap . Universiti Malaya walau terkenal dengan gerakan radikal pelajar semenjak dekad 60an dan 1970an namun tiada mahasiswa yang begitu tolol sekali menyuarakan aspirasi politik mereka diatas pentas konvokesyen.

Lemahnya pentadbiran kampus UM pada hari ini apabila tidak berani mengambil tindakan terhadap Wong Yang Ke yang biadap ini. Sebagai graduan kampus tua ini saya merasa malu dan tertampar, menarik nafas panjang. Kalah akhirnya kampus tua bukan nyanyuk ini kepada desakan DAP dan talibarut mereka, walaupun 90 000 rakyat negara ini menandatangani petisyen sokongan supaya tindakan tegas diambil terhadap Wong . Pasca kejadian memalukan itu, Wong terus mencabar dan meremehkan VC Universiti Malaya.

Ingatan saya berundur kebelakang seketika, tahun saya menaiki pentas bergraduasi,seorang rakan baik tak dibenarkan berkonvo kerana kesalahan berdemonstrasi di Padang UIA PJ. Kami membantah satu konsert di Padang UIA Petaling Jaya, kolaborasi teman-teman aktivis UIA dan UM, kami menyerbu pentas utama konsert. Saya antara dalang demonstrasi tersebut "terlepas" kerana saya berjaya memboloskan diri daripada kepungan pihak keselamatan pada malam kejadian.

Sahabat baik saya itu yang ditahan pihak keselamatan bahkan dibicarakan di mahkamah pentadbiran kampus . Beliau menerima hukuman tak dibenarkan menyertai konvokesyen pada tahun tersebut, malah dianjakkan masa untuk mengambil transkrip. Anak kedah itu akhirnya menyambung ijazah MA di bumi Urdun dan kini menjadi tokoh penting disebuah kampus tempatan.

Kes Wong Yan Ke ini sangat memalukan dunia pendidikan negara ini, terutama Universiti Malaya yang merupakan universiti perdana dan sarat dengan sejarah emasnya . Melepaskan Wong akibat desakan pimpinan DAP bermakna redha akan ketololan anak muda ini, maka bersiaplah untuk ratusan insiden selepas ini.

Ironisnya, nasib Wong tak sama dan tak secerah dengan nasib seorang pelajar Melayu yang lain, jangan kita lupa sebelum ini seorang pelajar UITM, Muhammad Hasrul Haris Mohd Radzi pernah digantung diplomanya selama dua tahun . Haris berswafoto diatas pentas konvokesyen dan perbuatannya itu dianggap sebagai tidak menghormati etika ketika majlis konvokesyen UITM.

Haris anak Melayu berswafoto atas pentas dengan Pro Canselor UiTM Tan Sri Dr Arshad Ayub selepas terima skrol ijazah, namun perit hukuman yang ditanggung oleh anak muda berkulit sawo matang ini. Tiada pemimpin Melayu dan Muslim yang melalak dan bertekuk lutut mempertahankan Haris, ini kerana memahami etika dan peraturan kampus. Itulah membezakan kita dengan bangsa DAP, tak faham lagi?

( Penulis ialah graduan Universiti Malaya, Exco Kerohanian PERMATA)

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo