NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

“Majlis Memperingati 50 Tahun Dr Burhanuddin Al-Helmy” Jadi Medan Menghentam PAS Dan Tun Dr Mahathir


oleh: Dr Kamarul

Hambar sekali rupanya “Majlis Memperingati 50 Tahun Dr Burhanuddin Al-Helmy” di Auditorium Fakulti Ekonomi, Universiti Malaya, yang membariskan Presiden PKR. Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan Presiden AMANAH, Mohamad Sabu, sebagai pembicara utamanya.

Entah apa ceritanya, kedua-dua pembicara utama “Majlis Memperingati 50 Tahun Dr Burhanuddin Al-Helmy” ini gagal hadir menjadikan majlis ini mambar semambar-mambarnya sekali gus mengangkat Dr Syed Husin Ali dari PKR sebagai tumpuan utama.

Seperti dijangka, majlis ini bertukar menjadi medan menghentam PAS dengan Dr Syed Husin Ali kedengaran menyebut: “Masa Dr Burhanuddin al-Helmy ertinya benda yang agak progresif, Islam tapi ada sifat nasionalisme yang progresif dan yang mengiktiraf kedudukan keadilan sosial bagi golongan lain, agama lain, kaum lain dan sebagainya. Sekarang ni dah berbeza sama sekali, PAS sifat nasionalisnya hilang, sifat agamanya terlalu sempit, dan sifat anti kepada golongan bukan Islam dan bukan Melayu kuat.”

Turut mendapat liputan meluas media adalah hentaman Dr Syed Husin Ali ke atas Tun Dr Mahathir dalam majlis ini di mana Dr Syed Husin Ali kedengaran menyebut: “Mahathir ni, dia cakap begini sekali, cakap begitu sekali, saya memang tak boleh pegang cakap dia. Mahathir, kadang-kadang dia buat keputusan bersama dengan pimpinan tapi nanti dia akan buat benda lain dan dia akan kata 'saya lupa'. Bukan Melayu saja lupa, Mahathir pun selalu lupa.”

Dr Burhanuddin al-Helmy ini membawa imej penyatu, dan amat tidak kena sekali bila majlis memperingati beliau digunakan bukan untuk menyatukan tetapi untuk melebarkan lagi perpecahan.

VIDEO HENTAMAN DR SYED HUSIN ALI KE ATAS PAS:
https://www.youtube.com/watch?v=ZLGUHic2I34

VIDEO HENTAMAN DR SYED HUSIN ALI KE ATAS TUN DR MAHATHIR:
https://www.kinitv.com/video/350c33d2-0cbb-4828-bc18-12df4f894e0c

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo