NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Catatan Ucapan Perasmian Muktamar Dewan Muslimat PAS oleh YB DS TG Haji HadiCatatan : abusuhaib

1.Hikmah yg besar dan penting Allah dahulukan tugas amar makruf nahi mungkar sebelum disebut amal soleh yg lain. kemuncaknya ialah amalan berpolitik yg dianggap kotor oleh sesetengah pihak.
Sedangkan Dalam Islam, Berpolitik merupakan salah satu tujuan manusia diciptakan iaitu tugas khilafah.

2.Malaikat tidak dpt menunaikan tugas khilafah seperti manusia kerana fitrah mereka berbeza. Manusia lebih mampu melaksanakannya dlm keadaan mereka zalim dan jahil. Makhluk lain tidak sanggup dan gerun utk menerima kewajipan khilafah.

3.Para rasul dilantik Allah sebagai khalifah dan dikurniakan kitab sebagai panduan yg diakhiri dgn perutusan Nabi muhammad saw.
Selepas kewafatan nabi muhammad, tugas khilafah diambil alih oleh umat baginda.4.termasuk 7 golongan yg dinaungi arasy Allah ialah pemimpin yg adil.

5.Wanita turut terlibat dlm baiatul aqabah , berjanji utk membela nabi dan mempejuangkan Islam.

6.Perubahan politik di barat berlaku secara revolusi yg mengorbankan ribuan nyawa, sedangkan pembukaan Mekah oleh tentera islam hanya korbankan beberapa nyawa.

7.Islam tersebar bukan dgn paksaan, hanya dlm masa yg singkat berjaya menarik hati manusia utk menerimanya.
Islam dipaksa berperang dan umatnya dizalimi. Rumah ibadat bukan islam tidak diganggu dan dirobohkan serta masih wujud hingga hari ini spt gereja di mesir dan chandi brobodor di Indonesia
.
‎ۗ وَلَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَبِيَعٌ وَصَلَوَاتٌ وَمَسَاجِدُ يُذْكَرُ فِيهَا اسْمُ اللَّهِ كَثِيرًا ۗ وَلَيَنْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ

• Abdullah Muhammad Basmeih:
..Dan kalaulah Allah tidak mendorong setengah manusia menentang pencerobohan setengahnya yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja (kaum Nasrani), dan tempat-tempat sembahyang (kaum Yahudi), dan juga masjid-masjid (orang Islam) yang sentiasa disebut nama Allah banyak-banyak padanya dan sesungguhnya Allah akan menolong sesiapa yang menolong ugamaNya (ugama Islam); sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha Kuasa; -
(22:40 Al-Hajj, Ayah 40)

8.Islamophobia yg ditaja barat utk menjauhkan manusia dari islam, berlaku sebaliknya manusia semakin mencari Islam.

9.Islam mendahulukan perdamaian sebelum peperangan.

‎۞ وَإِنْ جَنَحُوا لِلسَّلْمِ فَاجْنَحْ لَهَا وَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ ۚ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

• Abdullah Muhammad Basmeih:
Dan jika mereka (pihak musuh) cenderung kepada perdamaian, maka engkau juga hendaklah cenderung kepadanya serta bertawakalah kepada Allah. Sesungguhnya Ia Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.
(8:61 Al-Anfal, Ayah 61)

Nabi utuskan Uthman- seorang yg penuh diplomasi tanda damai utk berbincang dgn quraisy utk masuk ke kota Mekah menunaikan umrah . Berlaku baiatul ridhwan demi membela uthman.

10.Perjanjian hudaibiyah yg dilihat berat sebelah oleh sesetengah sahabat , namun Nabi dahulukan perdamaian dgn Quraisy lebih dari keperluan melaksanakan umrah. kesannya dakwah islam tersebar dgn lebih luas tanpa halangan dari quraisy.

11.Seorang tokoh wanita saiyidah Nafisah dengan berani menegur pemerintah mesir

12.Pas mendahului parti2 islam lain di dunia dengan membenarkan muslimat bertanding dlm pilihanraya. Khadijah Sidek wanita pertama berjaya menjadi ahli parlimen.

13.Pas perkenalkan politik tahaluf dan taawun, kerjasama dgn semua pihak didahului dgn golongan islam dan bukan Islam yg sedia menerima perjuangan Pas.

14.Syair Jalaluddin ar Rumi
Jadilah seperti matahari yg memancar cahayanya
Jadilah seperti malam yg menutup keaiban org
Jadilah seperti Air yg melempar manfaat kpd manusia lain
Jadilah seperti tanah dlm tawadhuk kepada manusia

Gambang Resort
15/6/2019 11 syawal 1440
11.15am

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo