Responsive Ad Slot

Kenapa arah Syazlin tarik diri selepas 5 bulan, Umno-PAS soal peguam negaraKUALA LUMPUR: Umno dan PAS hari ini mempertikaikan keputusan peguam negara mengarahkan Syazlin Mansor menarik diri daripada mewakili Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) serta Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) ketika inkues menentukan punca kematian Muhammad Adib Mohd Kassim hampir selesai.

Setiausaha Agung PAS, Takiyuddin Hassan berkata, Jabatan Peguam Negara sepatutnya membantah pelantikan Syazlin ketika inkues itu bermula 3 bulan lalu, bukannya selepas timbul percanggahan pendapat atau pertikaian antara pengendali inkues dan peguam kerajaan."Kenapa selepas 5 bulan baru minta Syazlin tarik diri? 

Sebelum ini, peguam yang hendak mewakili Kuil Sri Maha Mariamman dibantah, tetapi peguam mewakili kementerian tidak pernah dibantah. Tommy bertindak di luar batasan kuasanya.

"Kita hendak beritahu Tommy, jangan kendalikan Jabatan Peguam Negara sebagai firma guamannya sendiri. Jabatan itu ada peraturan dan aturannya. Jangan buat perkara yang boleh menghilangkan keyakinan rakyat pada jabatan itu," katanya dalam sidang media di ibu pejabat Umno di sini, hari ini.

Syazlin ialah satu-satunya peguam KPKT dan JBPM, tetapi pada masa sama, beliau turut mewakili keluarga Adib bersama 4 peguam lain.

Inkues itu diadakan susulan kontroversi berhubung punca kematian Adib yang parah dalam rusuhan di luar Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya pada November 2018.

Berita lanjut menyusul. - FMT

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo