NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Cadang Tambah Baik Dana Rumah Mampu Milik RM1 Bilion


oleh DATO’ DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI

1. Tahniah kepada Kerajaan dan Bank Negara Malaysia (BNM) serta beberapa institusi kewangan yang terlibat dalam menyediakan Dana Rumah Mampu Milik sejumlah RM1 bilion kepada golongan berpendapatan rendah di negara ini. 

2. Saya berharap agar dana ini benar-benar dapat membantu rakyat untuk memiliki rumah pertama dengan kadar pembiayaan munasabah sekaligus mengurangkan lambakan rumah yang tidak terjual (overhang properties). 

3. Berdasarkan spesifikasi atau syarat dana yang ditawarkan, saya ingin mencadangkan tiga penambahbaikan agar ia lebih inklusif dan dimanfaatkan dengan baik; 

(i) PERTAMA, menaikkan kelayakan nilai rumah daripada RM150,000 kepada RM200,000. Rumah mampu milik di negeri-negeri dijual mengikut jenis dalam lingkungan harga bermula RM42,000 (kurang 800 kaki persegi) sehingga RM200,000 (lebih 800 kaki persegi). Sekiranya nilai harga ditingkatkan, maka rakyat khususnya yang telah berkeluarga boleh menikmati pilihan yang lebih baik. 

(ii) KEDUA, had maksimum kelayakan pemohon dicadang supaya diselaraskan dengan pendapatan purata kumpulan B40 berdasarkan Laporan Penyiasatan Pendapatan Isi Rumah 2016 iaitu RM2,848 sebulan. Pada tahun 2014, kira-kira 34% isi rumah kumpulan B40 di bandar, manakala 16% di luar bandar tidak memiliki rumah. Kenaikan had maksimum boleh meluaskan akses kumpulan sasar memiliki rumah dengan kadar keuntungan pembiayaan dan tempoh pembayaran yang kompetitif.

(iii) KETIGA, Kerajaan juga perlu fokus kepada pengupayaan kemampuan rakyat memiliki rumah bukan sekadar penyediaan rumah mampu milik. Isu serius yang membelenggu rakyat khususnya golongan belia (18 tahun hingga 44 tahun) adalah kes kebankrapan. Sejumlah 64,632 orang belia telah bankrap sejak 5 tahun yang lalu. Program celik kewangan boleh membantu memulihkan prestasi kredit (creditworthiness) sehingga mereka boleh memiliki rumah sebagai keperluan asas. 

4. Saya berharap agar cadangan penambahbaikan ini boleh dipertimbangkan oleh pihak yang berautoriti. PAS juga bersedia berbincang untuk bersama-sama membantu dan meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Sekian.

“Islam Memimpin”

FB :https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2363386960337987&id=569086473101387

DATO’ DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI ialah Ahli Parlimen Kuala Nerus

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo