Bidas Perancis tolak penggunaan minyak sawit.Lepas bidas apa kesannya?


Teresa Kok bidas Perancis tolak penggunaan minyak sawit-AstroAwani

Lepas bidas apa kesannya?
Perancis guna tak minyak sawit? Tak jadi boikot?

1. Kesatuan Eropah EU pada April 2017 telah membahaskan tentang resolusi larangan pengunaan bahan api biodiesel mengelak penebangan hutan secara berleluasa terutama penanaman kelapa sawit di Asia Tenggara.

2. Ia diperuntukan dibawah undang-undang di bawah Arahan Tenaga Boleh Diperbaharui (RED) oleh Parlimen Kesatuan Eropah (EU) jika diluluskan akan berkuatkuasa pada 2021.

3. Anda masih ingat rakyat Malaysia maki Najib Razak sebab buat deal dgn Trump? Antaranya dealnya pembelian Boeing dan pelaburan di US. Kononnya Najib nak jual negara. Kononnya Malaysia nak bantu kukuhkan ekonomi US yang bantu Israel bantai Palestin. Ingat? Masakan anda sudah lupa..Oh.. Melayu mudah lupa?

4. Jika kita cuba memahami situasi yang tersirat, ini adalah Perang Psikologi yang menunjukkan 
'Aku ada duit, kau boikot sawit aku, aku boikot kau punya barangan (Perancis-Airbus)'. Itu contoh. Supaya anda mudah faham. Jangan pula nanti ada yang minta saya bagi bukti Malaysia/Najib kata macam tu.. Contoh tau contoh..

5. Asasnya, Malaysia ketika itu dalam fasa 'bersedia' untuk Boikot barangan EU, sebagai tindak balas kepada kempen boikot produk sawit. Namun, perlu diingat, Malaysia tetap mengUTAMAkan rundingan diplomatik bagi mengatasi isu ini. Ya.. Rundingan tetap berjalan, namun adik kasi gertak sikit-sikit.

6. Apa hasilnya?
6 negara EU-PERANCIS, Sepanyol, United Kingdom (UK), Itali, Belanda dan Sweden memberi komitmen kepada Malaysia untuk tidak menyokong cadangan menyekat penggunaan minyak bio berasaskan minyak sawit bawah RED.

7. Pada masa yang sama, China dan sekutunya, dalam proses merealisasikan Projek Mega Trillion-OBOR sebagai laluan perdagangan baru(darat), bagi menggantikan Laluan Sutera Purba.
Bahagian OBOR yang berkait dengan Malaysia adalah ECRL. 

8. Apa deal China-Malaysia berkait ECRL? China memberikan pinjaman kewangan(RM55B) kepada Malaysia dan Malaysia akan membayar hutang ini selama 20 tahun, dengan diberi tempoh 7 tahun untuk memulakan pembayaran, bersama pembelian minyak sawit oleh China yang dinilaikan dengan harga pasaran Hadapan. Mungkin tidak keterlaluan jika kita katakan, ECRL dibayar dengan minyak sawit?

9. Jadi, dengan perjanjian ini, Industri Sawit Malaysia berada dalam keadaan 'Secure' kerana China adalah antara pengimport sawit terbesar selain India dan EU. China adalah 'abang besar' dalam hubungan 'Fair Trade' dengan Malaysia.
Negara semakin maju, ekonomi semakin kukuh, peneroka senyum lebar.

10.  PRU14 menyaksikan perubahan yang menjadi sejarah dalam politik Malaysia. Kali pertama, BN yang menjadi kerajaan sejak merdeka, tewas. Maka, berlakulah perubahan yang drastik dalam dasar-dasar kerajaan.

11. Kerajaan baru dengan bangganya telah 'menyelamatkan' Malaysia, dengan membatalkan projek ECRL dengan China. Rakyat bersorak kegirangan, kerana negara tidak lagi dijual kepada China.

12. Tapi rakyat terlepas pandang, dengan 'menyelamatkan' Malaysia dari China, bermakna, penjanjian dagang berkait ECRL juga terbatal. Automatik, Industri Sawit juga 'terselamat'. Harga sawit merudum dan terus merudum. China mula mengambil produk Sawit dari jiran kita-Indonesia yang lebih murah, dan banyak.  Sekaligus, poket peneroka pun 'selamat'. Tambah 'menyelamatkan' lagi, tiada lagi bantuan untuk peneroka, malah, janji mansuh hutang peneroka pun turut 'selamat'

13. Malaysia terkapai-kapai mencari pasaran baru minyak sawit. Pada masa yang sama kerajaan mewar-warkan konon keadaan ekonomi negara yang tenat akibat jumlah hutang 1Trillion dimata dunia. Pernah satu ketika, PM baru mengkritik dan mengambarkan betapa tenatnya hutang 1Trillion, disebuah negara maju yang hutangnya 35Trillion.

14. Ini sekaligus memberi gambaran, Malaysia adalah negara yang tiada apa-apa untuk digeruni. Sudahlah miskin,  'abang besar' (China & US) pun dah tak 'backup'. Jadi, apa kita peduli dengan Malaysia? "Kita kasi lanyak cukup-cukup!!" Kata geng kongsi gelap dunia- EU.

15. Disebalik rakyat Malaysia dihiburkan dengan ke'U-TURN'an Menteri-menteri kerajaan, rakyat Malaysia lupa, EU juga pandai buat U-Turn. Perancis yang pada awalnya memberikan komitmen tidak menyokong boikot, mengetuai keputusan U-Turn anggota EU, dengan memboikot minyak sawit-Malaysia.

16. Menteri yang bergaji puluhan ribu pula hanya mampu membidas(lastik dlm bahasa Kelantan), sedangkan  Hiroshima & Nagasaki sudah lama berjaya memulihkan diri setelah diletupkan dengan nuklear 76 tahun yang lalu.

17. Ini akibatnya kufur nikmat. Pilih-pilih tebu, dapatnya tebrau.
Salah pangkah, dapatlah taik. Dah tanam lalang, tak payahlah nak bermimpi nak tuai padi. Anda pilih, anda tanggung.

Boleh?

P/s: Tak perlu tanya penyokong PH apa komen mereka tentang isu ini, kerana jawapan mereka mmg sudah dijangkakan-1MDB, Najib, Perompak dan seangkatannya.

Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post