UEC: Bentang laporan tahun depan - Maszlee
KUALA LUMPUR, 20 Safar 1440H, Isnin
– Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik menjangkakan laporan penuh berhubung kajian pengiktirafan sijil peperiksaan bersepadu (UEC), dibentangkan di Dewan Rakyat tahun depan.

Beliau berkata, ketika ini kementerian dan jawatankuasa khas yang ditubuhkan untuk mengkaji UEC masih mengumpul fakta daripada pemegang taruh.

Katanya, laporan kajian daripada jawatankuasa ini akan dikemukakan kepada pihaknya dan dibawa ke Kabinet.

"Ia bukan sahaja melibatkan isu peperiksaan semata-mata, tetapi soal perundangan, integrasi nasional dan masa depan anak-anak bangsa.

"Fokus kerajaan PH untuk menyediakan sekolah kebangsaan sebagai sekolah pilihan, selain pelbagai usaha untuk meningkatkan kualiti pendidikan tanpa bebankan guru dan berikan peluang kepada semua murid dari pelbagai kaum untuk berjaya," katanya seperti dilapor Sinar Harian.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan daripada Datuk Seri Mahdzir Khalid (BN-Padang Terap) mengenai tempoh kajian UEC.

Jawatankuasa khas bagi mengkaji UEC itu diketuai anak kepada pakar sejarah, Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim, Dr Eddin Khoo dan dibantu Timbalan Presiden Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong), Tan Yew Sing serta Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), Mohamad Raimi Ab Rahim .

UEC adalah satu silibus sekolah persendirian Cina yang mana sukatan pelajarannya diambil dari Taiwan. Pengiktirafan UEC bercanggah dengan Dasar Pendidikan dan Akta Pendidikan 1996.

UEC turut mendapat desakan daripada Persatuan Lembaga Pengelola Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) supaya diiktiraf dalam sistem pendidikan negara.


Sumber: https://www.ismaweb.net/2018/10/29/bentang-laporan-uec-tahun-depan-maszlee/

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post