NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Pemilihan PKR: Pertembungan Mohamed Azmin-Rafizi lemahkan PKR?PERTEMBUNGAN dua nama besar dalam PKR bagi merebut jawatan Timbalan Presiden pada pemilihan parti bulan depan dikhuatiri melemahkan parti itu pada ketika Pakatan Harapan (PH) belum mantap sepenuhnya.

Penganalisis politik dari Universiti Malaya (UM) Prof Madya Dr Awang Azman Awang Pawi berkata, penyandang jawatan itu, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang dilaporkan dicabar Naib Presidennya Rafizi Ramli dilihat mempunyai kesan kepada parti.

"Ini khususnya apabila melihat kepada isu manifesto pilihan raya, isu berkaitan etnik, agama dan bahasa yang masih lagi berlegar dalam kalangan konservatif Melayu.

"Ketika ini jugalah ujian kepercayaan dan kesetiaan berlaku dalam pimpinan dan pemilihan selepas dikatakan ada desakan kuat dalam PKR terutama dalam kalangan pihak berpengaruh mahu Rafizi bertanding mencabar Mohamed Azmin.

"Desakan itu juga bersandarkan tujuan mengembalikan semangat reformasi yang dikatakan mulai terancam," katanya ketika dihubungi NSTP di Kuala Lumpur hari ini.

Menurut beliau, ketika ini terdapat persepsi dan perspektif yang berbeza apabila dalam kalangan penyokong Rafizi mendakwa sokongan terhadap bekas Ahli Parlimen Pandan itu lebih kuat berbanding Mohamed Azmin.

"Apa pun, sukar untuk 'meruntuhkan' rangkaian luas Mohamed Azmin dengan akar umbi parti selama 20 tahun, sejak gerakan reformasi tercetus pada September 1998.

"Mohamed Azmin mempunyai banyak pengaruh dan rangkaian di peringkat akar umbi lebih-lebih lagi beliau lebih senior di dalam PKR berbanding Rafizi," katanya.

Bagaimanapun Awang Azman berkata, dalam kalangan penyokong Rafizi pula, mereka mendakwa sokongan ahli terhadap Rafizi lebih kuat.

"Laporan sebuah portal berita baru-baru ini memetik seorang Ahli Parlimen PKR yang enggan dinamakan yang mendakwa Mohamed Azmin banyak membuat keputusan membelakangkan parti.

"Misalnya seperti percaturan politik dalam pembentukan Kabinet pasca Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) dan pemilihan MB Selangor," katanya.

Tambahnya, pertembungan kedua-dua pemimpin itu sekiranya terdapat pertandingan antara kedua-duanya secara tidak langsung memancarkan hala tuju kepimpinan tertinggi PKR dengan lebih jelas selepas ini. - MyMetro

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo