NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kajian Professor bantu bola sepak Belgium ke Persada DuniaOleh : Andrew Beaton
9 Julai 2018 12:35 ET
St Petersburg, Rusia

Werner Helsen, seorang profesor di KU Leuven di Belgium, 18 tahun lalu telah bertemu dengan Michel Sablon, pengarah teknikal pasukan bola sepak kebangsaan, untuk menangani masalah besar yang menjejaskan program bola sepak Belgium.

"Apa yang perlu kita ubah?" Sablon bertanya.

"Jawapannya adalah hampir segalanya perlu diubah. Program bola sepak negara adalah buruk. Masa depan tidak kelihatan lebih cerah."

Hampir dua dekad selepas pertemuan tersebut, Belgium boleh dikatakan mempunya senarai pemain paling berbakat di dunia, dengan pemain yang menguasai Liga Perdana Inggeris dan telah berjaya merebut Piala Dunia kali ini ke perlawanan separuh akhir menentang Perancis. 

Dan orang-orang yang memahami kejayaan bola sepak negara ini mengatakan ia bukan kebetulan atau sebab nasib tetapi disebabkan oleh perubahan dasar yang dibuat oleh sekumpulan ahli akademik, pengarah teknikal dan persatuan bola sepak yang mengubah dasar bola sepak Belgium. 

Para Professor tersebut telah menyaksikan beribu-ribu jam rakaman bola sepak untuk lebih memahami masalah negara. Kajian tersebut turut dipengaruhi oleh rejimen latihan pemuda pakar biola Jerman. Keputusan dari kajian telah mengubah permainan pemain sepak bola Belgia bersaing untuk taktik tim nasional. Anda hanya perlu melihat kualiti pemain sekarang untuk melihat kesannya.

"The Devils Red begitu baik sekarang kerana kebanyakan pemain ini melalui sistem ini," kata Helsen, seorang ahli sains sukan dan pakar latihan di UEFA.

Helsen dan Sablon bekerjasama hanya kerana pertemuan lain yang dilahirkan dari keadaan terdesak. 

Dua hari selepas Kejuaraan Eropah 2000, Sablon pergi ke rumah Michel D'Hooghe, Presiden Persatuan Bolasepak Diraja Belgium pada masa itu. Sambil bersarapan pagi mereka berkongsi membincangkan betapa buruk keadaannya bola sepak Belgium pada waktu itu. 

Belgium telah digagalkan oleh Itali dan Turki dalam peringkat kumpulan kejohanan 2000. Lebih buruk lagi, ia amat menyedihkan kerana Belgium telah menjadi tuan rumah 2000 Euro. Peminat Belgium yang menonton dari kerusi barisan hadapan kecewa dan menyatakan permainan pasukan Beligum itu seperti sampah. 

Dipertemuan tersebut, Michel D'Hooghe memberitahu Sablon: "Anda perlu pergi sekarang. Anda perlu mengubah segala-galanya. "

"Untuk berbuat demikian," Sablon memberitahu dirinya sendiri, "kita memerlukan strategi."

Sablon tahu betapa banyak perubahan yang perlu dilakukan, tetapi dia juga tahu betapa sukarnya untuk meyakinkan hampir semua orang di seluruh negara yang terlibat dengan sukan itu untuk menaikkan sepenuhnya segala yang telah mereka bina dan bermula. Dia membuat kesimpulan bahawa jika dia hanya menerangkan perubahan yang diperlukan, semuanya akan tetap sama.

Tetapi dia fikir jika perbaikan yang dicadangkan itu datang dengan sokongan penyelidikan saintifik yang sebenar, orang mungkin benar-benar percaya. Oleh itu, beliau bekerja dengan beberapa profesor mengenai pelbagai analisis dan kajian. 

Helsen bukan hanya seorang lelaki dengan Ph.D. yang belajar bola sepak. Sablon mempercayai Helen bukan sahaja kerana Helsen telah melakukan kerja untuk FIFA dan UEFA ketika menerbitkan penyelidikan pembukaan mata, tetapi juga kerana Helsen tidak hanya melihat hal-hal dari perspektif akademik. Bekas pemain dan pengurus di bahagian bawah Belgium, Helsen memahami bola sepak secara praktikal dan akademik.

Antara kajian penyelidikan lain, Helsen melihat sistem belia di seluruh negara. Dia telah tertarik oleh Anders Ericsson, seorang profesor di Florida State yang telah mempelajari biola di Akademi Muzik Berlin dan membuat kesimpulan bahawa, yang terbaik adalah mereka menghabiskan masa yang sangat tinggi berlatih secara intensif sepanjang hayat mereka. Dan sementara pemain sepak bola Belgium ingin menjadi yang terbaik, tetapi mereka tidak melatih atau berlatih hampir cukup atau  tidak bermula dengan cara yang benar sejak dari usia muda.

"Dia melakukannya dengan pemuzik," kata Helsen. "Saya berkata, 'Saya akan melakukannya dalam bola sepak.' "

Oleh itu, beliau mengemukakan cadangan dengan berapa banyak dan apabila pelbagai sekolah dan akademi latihan harus diamalkan. Tempat-tempat itu menerima perubahan itu. Tempat-tempat yang terlibat telah menghasilkan banyak bintang Belgium, dari Romelu Lukaku kepada Kevin De Bruyne.

Pada satu projek, Helsen dan pasukannya mencatat lebih daripada 1,000 pertandingan sepak bola belia. Mereka menyaksikan permainan ini, meneliti setiap detail kecil untuk mencari petunjuk mengenai apa lagi yang boleh mereka lakukan. Perlahan, video selepas video, menjadi jelas bahawa dalam banyak cara, pemain muda Belgium taktikal tidak canggih dibandingkan dengan rakan-rakan Eropah mereka.

Mereka menyusun satu penyelesaian yang khas: Belgium perlu sepenuhnya memformat permainan bola sepak belia. Melakukannya bermakna mengabaikan ortodoksi bola sepak.Mereka percaya bermain lima-satu, kemudian tujuh-satu, kemudian sembilan-satu, sebelum perlawanan rasmi 11-ke-11, tidak mengembangkan pemain mereka dengan betul.Sebaliknya, mereka memutuskan untuk mengehadkan struktur itu hanya empat sisi dan kemudian lapan sebelah. Dengan cara itu, pemain boleh mempelajari taktik pembentukan berlian empat orang, kemudian dua kali ganda dengan lapan sebelum bergerak ke perkara sebenar.

Untuk mempersiapkan pemain baru Belgium yang akan datang dari perubahan seperti ini, Sablon mengubah taktik permainan pasukan kebangsaan. Dia telah mengubah cara permainan negara untuk memainkan pembentukan 4-3-3 pada masa itu, yang menentang identiti sepakbola kecil yang dimiliki Belgium. Secara sejarah, Belgium telah dikenal sebagai negara yang mempertahankan diri yang boleh menang di serangan balas.

Ini benar-benar terbalik. Bagi Belgium, Sablon percaya, dapat berkembang maju sebagai satu pasukan yang akan menyerang lawan-lawannya ketika pemain-pemain yang dibesarkan dalam sistem belia yang diubahsuai matang dan meningkat ke peringkat nasional. Yang, dia tahu, bermakna bahawa perubahan mungkin dirasakan hanya satu dekad atau dua di bawah garis.

Belgium telah beralih dari 4-3-3 pada masa itu sejak tetapi pemikiran menyerang telah bertahan: Tiada pasukan telah menjaringkan lebih banyak gol pada Piala Dunia 2018 daripada Belgium.

Artikel asal: https://www.wsj.com/articles/the-professor-who-helped-make-belgium-soccer-a-world-power-1531154100?mod=e2fb

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo