NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Menteri Besar PH Kedah terumbang ambing?


KEHANGATAN bahang Pilihan Raya Umum ke-14 masih belum reda di negeri Kedah apabila negeri tersebut gagal memberikan majoriti yang jelas kepada mana-mana pihak sama ada Pakatan Harapan (18 kerusi) yang dibenarkan membentuk kerajaan dan pembangkang juga mendapat 18 kerusi dimana PAS ada 15 kerusi dan Umno-BN pula ada 3 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun). 

Dato’ Seri Mukhriz Tun Mahathir yang dilantik sebagai Menteri Besar telah menolak tawaran tidak rasmi yang diberi oleh PAS untuk menubuhkan kerajaan perpaduan di Kedah sebelum ini. 

Tanpa berlengah Mukhriz segera melantik seramai 10 orang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kedah mengangkat sumpah sebagai Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) di hadapan Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah dalam istiadat yang berlangsung di Istana Anak Bukit. 

Senarai portfolio Exco Kedah

Dato’ Seri Mukhriz Mahathir (Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi Negeri, Hal Ehwal Tanah, Hasil Bumi dan Sumber Asli serta Majlis Tindakan Negeri), Dato’ Ir Amiruddin Hamzah (Pengerusi Jawatankuasa Kewangan, Syarikat Milik Kerajaan Negeri, Industri dan Pelaburan serta Agama), Dato’ Dr Ismail Salleh (Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Kesihatan dan Pembangunan Luar Bandar), Tan Kok Yew (Pengerusi jawatankuasa Pelancongan, Kerajaan Tempatan dan Perumahan), Ir Zamri Yusuf (Pengerusi Jawatankuasa Sains, Inovasi dan Teknologi Maklumat, Kerja Raya, Bekalan dan Sumber Air serta Tenaga), Azman Nasrudin (Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Asas Tani, Pengangkutan serta Pembangunan Insan).

Mohd Asmirul Anuar Aris (Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan, Kesenian, Kebudayaan dan Warisan, Pembangunan Usahawan serta Badan-badan Bukan Kerajaan, Ooi Tze Min (Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Masyarakat Cina dan Siam, Sumber Tenaga Manusia dan Alam Sekitar), Dr. Salmee Said†(Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Komunikasi dan Teknologi Tinggi serta Perdagangan Dalam Negeri), R. Summugam (Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Masyarakat India, Perpaduan serta Hal Ehwal Pengguna dan Koperasi) dan Halimaton Shaadiah Saad (Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Kebajukan Masyarakat dan Pembasmian Kemiskinan)

‘Pening’ fikir Speaker Dun Kedah

Kedudukan kerajaan Pakatan Harapan (PH) Kedah dianggap masih lagi terawang-awang memandangkan pakatan parti itu dan pembangkang masing-masing mempunyai 18 kerusi Dun. 

Pesuruhjaya PAS Kedah, Dr Ahmad Fakhruddin Fakhrurazi berkata, konflik lebih ketara bakal timbul pada pemilihan Speaker Dewan Undangan Negeri (Dun). 

Menteri Besar, Mukhriz pula berharap kemelut perlantikan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) dapat diselesaikan dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) pembangkang tanpa perlu campur tangan istana. 

Jika tidak mencapai persetujuan dalam soal pemilihan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) berkemungkinan besar, negeri Kedah terpkasa melalui sekali lagi Pilihan Raya Negeri ekoran kega- galan kerajaan dan pembangkang gagal mencapai keputusan persetujuan bersama. 

Menteri besar Kedah dalam nada “merayu” berharap agar Adun pembangkang Kedah meres- tui calon Speaker Dun yang dikemukakan kerajaan Kedah bagi mengelakkan krisis pentadbiran hingga membawa kepada Pilihan Raya Negeri (PRN). 

Sehubungan itu, Mukhriz berkata pihaknya akan mengadakan perbincangan dengan semua pembangkang membabitkan pelantikan Speaker kerana jawatan itu memainkan peranan penting sebagai pengundi penentu dalam meluluskan dasar kerajaan dalam sidang Dun. 

“Isu ini sememangnya kritikal kerana ia membabitkan pemilihan Speaker kerana (Speaker) jadi undi penentu bagi kelulusan sesuatu rang undang-undang. 

“Jika calon Speaker yang kita calonkan ditolak pembangkang, begitu juga sebaliknya, maka dalam keadaan terpaksa, kena buat Pilihan Raya Negeri. 

Bagi Pesuruhjaya PAS Kedah, Dr Ahmad Fakhruddin Sheikh Fakhrurazi PRN bukan penyelesaian terbaik kemelut tersebut kerana kehangatan Pilihan Raya Umum (PRU) masih lagi terasa. Bagaimanapun katanya, PAS Kedah tetap bersedia bagi menghadapi kemungkinan pilihan raya negeri sekiranya tiada penyelesaian lain.

Kata beliau langkah penyelesaian dengan merujuk kepada dalam Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah. Tanpa persetujuan daripada pihak pembangkang, ianya akan mendatangkan ma- salah kepada PH terutamanya kepada rakyat serta pebagai lagi pihak yang terlibat.

“Pemimpin PH seharusnya mengambil sikap menghormati keputusan rakyat yang meletak- kan kedudukan seimbang 50-50, tetapi apa yang diberi penekanan agar menerima cadangan Speaker Dun dari parti lain,” katanya ketika diminta mengulas lebih lanjut tentang hal ini.

Menurutnya juga PH Kedah seharusnya menilai sokongan rakyat terhadap pembangkang pada PRU lalu lebih 60 peratus berbanding kira-kira 35 peratus me- nyokong blok berkenaan.

“Mereka juga harus akur kepada kekuatan PAS yang mempunyai 15 kerusi di dalam Dun, kekurangan empat kerusi sahaja lagi untuk membolehkan mencapai majoriti mudah menubuh kerajaan.

PAS Kedah mahu supaya isu pelantikan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) diselesaikan di peringkat parti-parti politik terlibat dan tidak hanya diputuskan menerusi perbincangan antara Menteri Besar, Dato’ Seri Mukhriz Tun Mahathir dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) pembangkang semata-mata. 

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo