NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PM cipta banyak peluang kerja tapi bukan untuk rakyat Malaysia - Subky


Seorang veteran PAS berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mungkin boleh dianggap mewujudkan banyak peluang pekerjaan di negara ini. 

Bagaimanapun kata Subky Latif peluang itu bukanlah untuk rakyat di negara ini sebaliknya buat warga asing, terutama Bangaldesh dan Indonesia. 

Kata bekas pengarang di Utusan Melayu itu, pada masa sama masyarakat menganggap Najib sudah membazirkan sekian banyak jurutera dan lepasan institusi pengajian tinggi (IPT) dalam negara ini yang sukar mendapat pekerjaaan yang sesuai. 

"Kalau jurutera berniaga nasi lemak, orang ajaib akan pilihannya, (dan) persepsi semua (orang) ia adalah tanda teruknya kerajaan dan urusan negara kita sekarang. 

"Jurutera Bangladesh dan Indonesia boleh datang kerja di Malaysia, tetapi jurutera kita yang menganggur hendak ke mana?" kata Subky dalam tulisan terbaru kolumnya di harakahdaily hari ini. 

Tawaran banyak, permintaan kurang 

Menurut Subky nilai kerajaan Malaysia dapat dilihat kepada keadaan sekarang apabila ada jurutera terpaksa berniaga nasi lemak untuk "sesuap pagi dan sesuap petang." 

Pada masa sama veteran PAS itu menegaskan tiada yang hina apabila seseorang berniaga nasi lemak, malah ia jauh lebih mulia berbanding menjual dadah atau memperdagangkan manusia. 

"Jurutera yang jual nasi lemak adalah gara-gara ramainya orang berkelulusan tinggi tetapi tiada pekerjaan. 

"Universiti Perguruan Sultan Idris mengeluarkan ribuan graduan guru, tetapi tidak cukup sekolah untuk menampung mereka. 

"Sekarang bukan saja lulusan tinggi payah dapat kerja, ribuan yang sudah bekerja (pula) dibuang kerja," katanya.
________________ 
Penafian: 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
© all rights reserved
made with by templateszoo