NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PLUS: Bukan 2018 tapi 2038!
TEMPOH KONSESI TOL BATU TIGA & SUNGAI RASAU BERAKHIR PADA 2038 BUKANNYA 2018

Merujuk kepada pengumuman yang telah dibuat oleh YAB Perdana Menteri (27 Oktober) semasa Pembentangan Belanjawan 2018, PLUS Malaysia Berhad (PLUS) ingin menjelaskan bahawa, berdasarkan Perjanjian Konsesi Tambahan pada tahun 2011, kutipan tol di Plaza Tol Batu Tiga dan Sungai Rasau di Selangor dijadualkan tamat pada 31 Disember 2038.

Pengumuman yang dibuat oleh YAB Perdana Menteri bermaksud pemansuhan kutipan tol mulai 1 Januari 2018 di Plaza Tol Batu Tiga dan Sungai Rasau adalah 20 tahun lebih awal daripada jadual asal tempoh tamat konsesi.

Menurut Perjanjian Konsesi Tambahan pada 2011 yang telah distruktur semula berikutan penswastaan PLUS pada tahun yang sama, menyaksikan kutipan tol diselaras di semua lebuh raya kendalian PLUS termasuklah di Batu Tiga dan Sungai Rasau. Pada masa yang sama, tiada kenaikan tol dilaksanakan oleh Kerajaan/PLUS di semua lebuh raya kendaliannya sejak tahun 2005.

Kami juga telah menerima beberapa persoalan mengenai pampasan yang diterima oleh PLUS ekoran pemansuhan kutipan tol di 3 lokasi - Batu Tiga dan Sungai Rasau di Selangor dan Bukit Kayu Hitam di Kedah. Memandangkan perbincangan sedang giat dijalankan, kami hanya akan memaklumkan sebarang perkembangan sejurus mendapat maklumat lanjut daripada pihak Kerajaan.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo