NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PAS: Bajet, Jangan buka peluang untuk penyelewengan dan rasuah!PAS bersetuju dengan segala inisiatif baik dalam Bajet 2018 yang memberi manfaat kepada rakyat termasuklah pemansuhan kutipan tol di empat kawasan yang diumumkan.

Demikian komen Naib Presiden PAS YB Ust Idris Ahmad yang juga AP Bukit Gantang sebagaimana dilapor NST hati ini.

Politik matang dan sejahtera menuntut pimpinan PAS untuk bersikap berlapang dada dan bijak dalam kerangka amar makruf nahi mungkar.

Menjadi pembangkang bukan bermakna membangkang apa sahaja yang melintas di hadapan mata sebagaimana pemahaman sesetengah pihak.

Sikap sebegitulah akan melahirkan politik ketegangan, caci- mencaci yang akhirnya merugikan rakyat dan negara.

Perkara yang memberi kebaikan dan manfaat langsung pada rakyat dan negara perlu disokong dan digalak manakala sebarang kekurangan dan kelompongan perlu ditegur dengan cadangan penambahbaikan atau idea alternatif yang lebih baik.

Ust Idris dalam kenyataannya turut menuntut pihak kerajaan agar memberi perhatian pada trend kenaikkan harga minyak yang menyumbang pada kenaikkan kos hidup dan keperluan lain.

Satu mekanisma dan inisiatif baru perlu diperkenalkan agar rakyat tidak terus terkesan akibat naik turun harga minyak yang tidak menentu ini.

Dalam pada itu Ust Idris turut menekankan agar pihak kerajaan memastikan pemantauan ketat dilakukan terhadap semua projek dan rancangan yang dicadangkan agar ia benar-benar memberi manfaat kepada golongan sasaran.

Projek dan rancangan mesti dilaksanakan ikut jadual dan dielakkan sebaik mungkin campurtangan politik yang hanya akan merencatkan usaha-usaha berkenaan.

PAS saya yakin akan menyokong Bajet 2018 ini demi menyalurkan manfaat buat rakyat namun akan tegur dan beri idea penambahbaikan.

Yang penting kewangan dan hasil negara dapat dibelanjakan dengan penuh berhikmah dan memenuhi hasrat sebenar.

Jangan sekali-kali membuka peluang untuk sebarang penyelewengan dan rasuah.

PRU ke 14 nanti rakyat perlu posisikan PAS di pentas yang lebih tinggi agar negara nanti dapat diurus dengan lebih cekap dan bersih ke arah keredhaan Allah swt.

Istiqamah hingga kemenangan.

Rujukan: https://www.nst.com.my/news/nation/2017/10/296059/monitor-2018-budget-projects-closely-pas-tells-govt
© all rights reserved
made with by templateszoo