NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PCM Dakwa COO Rapid Penang Ikut Jejak Ketua Menteri?Dakwaan 41 tuduhan rasuah terhadap Mohd Shukri Abdul Rahman 54, melengkapkan drama bersiri bahawa Pulau Pinang bukan sahaja sebuah negeri hub pemprosesan dan pengedaran dadah antarabangsa, kegiatan jenayah berat, sarang maksiat dan pelacuran, malahan ia juga sebuah negeri rasuah.

Shukri yang juga Ketua Pegawai Operasi (COO) Rapid Penang didakwa hari ini di Mahkamah Sesyen Kuantan  atas 41 pertuduhan rasuah berjumlah RM438,418.91 yang diterimanya dari empat buah syarikat bermula 2013 sehingga 2017.

Mengikuti jejak langkah Ketua Menteri Pulau Pinang, Joseph Lim yang tidak mengaku bersalah atas pertuduhan rasuah dan skandal banglo, demikianlah juga Shukri apabila pertuduhan dibacakan dibacakan di hadapan Hakim Datuk Habibah Mohamed Yusof.

Beliau  menghadapi 10 pertuduhan menerima suapan tunai berjumlah RM31,500 dari Alexander Dennise (M) Sdn Bhd sebagai dorongan membantu syarikat tersebut memperoleh kontrak pembekalan 80 bas setingkat dan 40 bas dua tingkat.

Selain dari itu, beliau juga didakwa dengan tiga pertuduhan menerima suapan  tunai RM300,000 dari Jayonik MSC Sdn Bhd bagi projek ‘Develop, Design, Manufacture, Supply, Delivery, Installations, Testing, Commissioning and Warranty of Bus Simulator System for Prasarana’ yang dianggar bernilai RM8 juta.

Pertuduhan lain yang dihadapi oleh Shukri adalah 13 pertuduhan menerima suapan tunai berjumlah RM74,000 dari  Nato Auto & Engineering Sdn Bhd sebagai imbalan meluluskan pembayaran bagi pembekalan alat ganti bas.

Shukri juga didakwa atas tujuh pertuduhan lain menerima suapan dari  syarikat yang sama dalam bentuk pembaharuan insurans kenderaan dan pembayaran cukai jalan bagi kenderaan milik peribadinya berjumlah RM13,057 sebagai imbalan  meluluskan pembayaran bagi pembekalan alat ganti bas.

Suapan tunai berjumlah RM19,861.91 yang diperolehi oleh Shukri dari Yon Ming Auto & Industrial Park Sdn Bhd  berhadapan dengan lapan pendakwaan rasuah sebagai imbalan meluluskan bayaran bagi  kerja-kerja pembekalan alat ganti bas.

Kesemua 41 pertuduhan rasuah tersebut dilakukan antara 2013 hingga 2017 di beberapa daerah di Pahang, antaranya di Pekan dan Kuantan.

Shukri  didakwa di bawah  Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara tidak melebihi  20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya SPRM Ahmad Akram Gharib memohon kepada hakim agar kesemua pertuduhan itu dibicarakan serentak  selain pasport antarabangsa Shukri diserahkan kepada mahkamah.

Ahmad Akram  juga meminta tertuduh tidak dibenarkan diikat jamin memandangkan kesalahan yang dilakukan itu adalah serius.

Menurut Ahmad Akram, "Jika dibenarkan diikat jamin, saya memohon kepada mahkamah agar menetapkan satu jumlah yang tinggi iaitu sebanyak RM300,000 memandangkan kesalahan dilakukan melibatkan jumlah yang besar.”

Bagaimanapun peguam tertuduh Datuk Shukri Mohamad memohon agar jaminan dikurangkan kerana anak guamnya kini dalam proses mendapatkan rawatan penyakit kencing manis selain tertuduh juga telah memberikan kerjasama sepanjang siasatan kes itu.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM150,000 dengan seorang penjamin selain mengarahkan tertuduh menyerahkan pasport kepada mahkamah dan menetapkan 4 September  ini sebagai tarikh sebutan semula kes.

Tertuduh kemudian membayar wang ikat jamin berkenaan.

Sebelum ini Mohd Shukri juga didakwa di Mahkamah Sesyen, Pulau Pinang atas satu pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM70,000 daripada syarikat Jayonik MSC Sdn Bhd pada 20 April 2015.


Datuk Huan Cheng Guan
Timbalan Presiden Parti Cinta Malaysia
7 Ogos 2017
Sabtu 8.00p.m.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo