Tolak Politik Pinggir Quran, Sunnah – Presiden PAS

Ada di kalangan parti politik yang berlumba-lumba untuk menjadi penentang agenda untuk meninggikan syiar Islam dalam kalangan rakyat beragama Islam di negara ini. Mereka saling cabar mencabar, siapa yang lebih dahulu dan paling kuat menentang syiar Islam, seolahnya menjadi kebanggaan baharu di zaman ini.ALOR SETAR – Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menggesa ahli parti Islam itu untuk menolak ‘politik moden’ yang meminggirkan Al-Quran dan As-Sunnah.

Tambahnya, beliau kesal ada di kalangan parti politik yang berlumba-lumba untuk menjadi penentang agenda untuk meninggikan syiar Islam dalam kalangan rakyat beragama Islam di negara ini.

“Mereka saling cabar mencabar, siapa yang lebih dahulu dan paling kuat menentang syiar Islam, seolahnya menjadi kebanggaan baharu di zaman ini,” kata Abdul Hadi.

Beliau menegaskan demikian ketika menyampaikan ucapan dasarnya semasa merasmikan Muktamar Pas Pusat Ke-63 di Kompleks PAS Kedah, di Kota Sarang Semut di sini pagi Sabtu.


Jelas beliau, tindakan sebegini sekiranya berterusan, adalah ancaman terbesar kepada keharmonian dan kebebasan hidup beragama yang dinikmati di Malaysia yang menjadikan Islam sebagai agama Persekutuan.

Selain itu, Abdul Hadi turut berkata bahawa PAS memang menyedari dan memahami realiti politik di Malaysia yang didiami pelbagai kaum dan agama yang berbeza.

“Namun, musuh kepada Islam dengan agenda pecah perintah serta penyelewengan ilmu yang dirancangkan terhadap umat Islam merupakan halangan kepada kita.

“Ada pula di kalangan umat Islam yang terlalu teruja, sehingga tidak sedar menjadi biduk di papan catur yang dipergunakan oleh kalangan yang mempunyai agenda tidak baik terhadap umat Islam.

“Sedangkan umat Islam ingin kembali pada kehidupan beragama sebagai satu cara hidup,” kata Abdul Hadi sambil menyatakan bahas PAS tidak pernah menentang mana-mana kaum.

Bagaimanapun parti itu hanya menenatang sikap chauvinis serta perkauman sempit yang diamalkan parti-parti tertentu. Ucapan itu jelas merujuk kepada DAP yang kini menerajui Pakatan Harapan.

Blok pembangkang tersebut turut disertai PKR, selain serpihan PAS iaitu PAN dan terbaharu PPBM yang dicipta oleh bekas perdana menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Muktamar Pas Pusat ke-63 berlangsung dari hari ini sehingga Isnin. Proses pengundian bagi jawatan Naib Presiden serta Ahli Jawatankuasa Kerja Pusat parti itu akan berlangsung pada petang ini.---tranungkite.net
Previous Post Next Post