NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kartun monyet pakai serban: PAS akan saman Nyanyang

Anda boleh untuk tidak bersetuju. tetapi janganlah sampai ke tahap ini.

KUALA LUMPUR – Ekoran satu paparan kartun dalam Nyanyang Siang Pau yang memaparkan dua ekor monyet, Pas akan mengambil tindakan undang-undang terhadap akhbar Cina itu tidak lama lagi.

Menurut Ketua Penerangan Pas, Nasruddin Hassan, parti itu rasa terhina apabila salah seorang monyet berkenaan digambarkan sedang memakai serban yang menjadi simbul ‘lebai’ kepada parti itu.

“Biadap dan malampau. Nanyang Siang Pau mesti menarik balik kartun ini dan memohon maaf kepada ummat Islam khasnya kepada PAS.

“Politik yang sangat dangkal dan tidak bertamaddun. Pihak kami sedang meneliti aspek tindakan undang undang terhadap sikap yang diambil oleh Nanyang Siang Pau,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam kartun berkenaan, Nanyang Siang Pau telah menyamakan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia sebagai monyet yang lari meninggalkan sebuah pokok.

Tindakan itu boleh ditafsirkan sebagai penangguhan oleh Pandikar yang dibuat beliau di Dewan Rakyat baru-baru ini yang menangguhan perbahasan pindaan RUU355 ke sidang akan datang.

Dalam kartun berkenaan turut memaparkan beberapa tulisan Mandarin yang dipercayai mengambarkan situasi pada sesi Dewan Rakyat Khamis lalu.

Namun ada tertera angka 355 yang dikaitkan dengan Usul Persendirian Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang iaitu pindaan Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang kuasa jenayah) Akta 355 yang dibentangkan pada Khamis lalu.

“Anda boleh untuk tidak bersetuju. tetapi janganlah sampai ke tahap ini,” rujuk Nasruddin akan paparan kartun itu. -MalaysiaGazette.© all rights reserved
made with by templateszoo