NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Detik Mula Krisis PAS-DAP


Detik Mula Krisis  PAS-DAP
Oleh: Dr Kamaruzaman Yusoff, UUM.
27 Mac 2014: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Seri Jamil Khir Baharum, memberi jaminan bahawa Kerajaan Persekutuan akan menyokong rang undang-undang persendirian bagi membolehkan Kerajaan Kelantan melaksanakan hudud.

2 April 2014: Menteri Besar Kelantan, Dato' Ahmad Yakob, mengumumkan bahawa mesyuarat Exco Kerajaan Kelantan bersetuju untuk menyiapkan dua rang undang-undang persendirian untuk mendapat kebenaran dan untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 bagi membolehkan Kerajaan Kelantan melaksanakan hudud.

3 April 2014: Bekas Pengerusi DAP merangkap Ahli Parlimen DAP Bukit Gelugor, Karpal Singh, menyatakan penentangan DAP ke atas hudud adalah asas kepada kewujudan DAP, hudud pastinya bukan undang-undang untuk zaman dan waktu sekarang, dan kelulusannya tidak akan mendatangkan manfaat kepada negara.

9 April 2014: Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP merangkap Ahli Parlimen DAP Petaling Jaya Utara, Tony Pua, menyatakan DAP tidak akan menyokong rang undang-undang persendirian bagi membolehkan hudud dilaksanakan kerana hudud bukan sebahagian daripada konsensus Pakatan Rakyat.

11 April 2014: Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menyatakan semua pihak, terutamanya yang beragama Islam, wajib menyokong rang undang-undang persendirian yang akan dibentangkan bagi membolehkan hudud dilaksanakan.

19 April 2014: Presiden PAS merangkap Ahli Parlimen PAS Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, menyatakan sokongan PAS Pusat kepada langkah Kerajaan Kelantan untuk membentangkan dua rang undang-undang persendirian bagi membolehkan hudud dilaksanakan.

24 April 2014: Ahli Jawatankuasa DAP merangkap Ahli Parlimen DAP Puchong, Gobind Singh Deo, menyatakan jika PAS berkeras untuk membentangkan rang undang-undang persendirian bagi melaksanakan hudud di Kelantan, maka ia boleh menjangkakan penentangan penuh, tegas dan terbuka dari DAP.

25 April 2014: Teo Nie Ching, Penolong Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP merangkap Ahli Parlimen DAP Kulai, menyatakan inilah masanya untuk PAS Kelantan melihat ke dunia sekeliling dan memahami bahawa hudud adalah bercanggah dengan perlembagaan serta tidak sesuai untuk sebuah masyarakat berbilang bangsa dan berbilang agama seperti Malaysia.

25 April 2014: Setiausaha Agung DAP merangkap Ahli Parlimen DAP Bagan, Lim Guan Eng, menyatakan DAP akan menentang sebarang rang undang-undang persendirian, baik dari PAS atau dari UMNO, bagi membolehkan hudud dilaksanakan kerana ia bercanggah dengan perlembagaan.

25 April 2014: Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP merangkap Ahli Parlimen DAP Seremban, Anthony Loke Siew Fook, menyatakan sekiranya PAS bertegas untuk membuat sebarang keputusan dan tindakan yang tidak ada konsensus dalam Pakatan Rakyat, maka langkah yang paling terhormat dan sewajarnya untuk PAS ialah berundur dari Pakatan Rakyat.

26 April 2014: Ahli Parlimen DAP Raub, Datuk Mohamad Arif Sabri Abdul Aziz, menyatakan jika PAS benar-benar bersungguh untuk melaksanakan apa yang ia mahu lakukan, maka ia perlulah membuat tindakan yang wajar, iaitu berundur dari Pakatan Rakyat.

27 April 2014: Ahli Jawatankuasa DAP merangkap Ahli Parlimen DAP Puchong, Gobind Singh Deo, menyatakan mungkin PAS perlu dengan seriusnya mempertimbangkan semula kerelevanan kewujudannya dalam Pakatan Rakyat.

30 April 2014: Pemangku Pengerusi DAP, Tan Kok Wai, menyatakan PAS tiada tempat dalam Pakatan Rakyat jika ia terus berkeras dengan agendanya untuk melaksanakan hudud.
© all rights reserved
made with by templateszoo