NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Jangan tunding jari sekiranya kemampuan parti itu sendiri yang lemahKUALA LUMPUR - Dakwaan kekalahan Pakatan Harapan dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap disebabkan kaum bukan Melayu tidak keluar mengundi tidak adalah berasas.

Ketua Penerangan Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Wendy Subramaniam berkata, kenyataan itu juga tidak adil kepada pengundi bukan Melayu yang setia menyokong proses demokrasi negara.

Menurutnya, Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli sepatutnya membuat rumusan bahawa pengundi bukan Melayu sudah malas untuk melayan cakap kosong dan formula songsong daripada beliau.

"Pertama sekali, menuding jari kepada satu-satu kaum bukanlah pendekatan yang membina dalam usaha memperkuatkan parti dan meraih sokongan rakyat.

"Tanggungjawab untuk menang dalam pilihan raya terletak pada kemampuan parti untuk memahami dan memenuhi kehendak serta aspirasi semua rakyat tanpa mengira kaum," katanya.

Pada Sabtu, Rafizi menilai keputusan PRK DUN Sungai Bakap dipengaruhi peratusan keluar mengundi bukan Melayu yang rendah.

Menerusi catatannya di laman sosial menerusi aplikasi X, Rafizi dilaporkan berkata, analisa awal PRK Sungai Bakap menunjukkan jumlah pengundi Melayu adalah seramai 70 peratus, Cina (47 peratus) dan India (58 peratus).

Ujarnya, dengan jumlah keluar mengundi yang sangat berbeza di antara pengundi Melayu dan bukan Melayu, kerusi Sungai Bakap menjadi kerusi majoriti besar Melayu - saluran-saluran bertukar dari Melayu-bukan Melayu dengan nisbah 55:45 kepada 75:25.

Mengulas lanjut, Wendy berkata, Rafizi seharusnya introspeksi dan mengkaji kelemahan dalam strategi dan pendekatan PKR yang mungkin telah menyumbang kepada kekalahan berkenaan.

"Menyalahkan pengundi, lebih-lebih lagi berdasarkan kaum, hanya akan meretakkan lagi perpaduan dan melemahkan kepercayaan rakyat terhadap parti.

"Sokongan pengundi tidak dibina dalam sehari, lebih-lebih lagi tidak boleh dianggap sebagai hak semula jadi.

"Parti anda sepatutnya merenung kembali bagaimana untuk berkhidmat kepada rakyat dengan lebih baik dalam usaha untuk mendapatkan sokongan dan kepercayaan mereka," ujarnya.
Sumber | Sinar Harian

 
 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo