NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Ibu Bapa Punca Kesihatan Mental Kanak-Kanak?


Masalah Kesihatan mental sering berlaku dalam kalangan peringkat yang lebih dewasa. Namun adakah masyarakat sedar bahawa masalah kesihatan mental  juga boleh berlaku dalam kalangan kanak-kanak.Hal ini dikatakan kerana kesihatan mental sering diabaikan dan dipandang sinis oleh masyarakat kita.Itu kerana kesihatan mental dianggap sebagai salah satu penyakit gila (WHO,2014).Dengan kata lain,kesihatan mental adalah asas kesejahteraan individu dan keupayaan  masyarakat untuk berfungsi dengan berkesan.Kajian terdahulu dan terkini oleh penyelidik mendapati masalah kesihatan mental semakin meningkat merentasi peringkat umur dan orang dewasa yang berbeza persekitaran dan kesihatan yang tidak dijaga .Realitinya,kesihatan mental tidak mengenal usia.Jika masalah ini tidak disedari pada peringkat awal kanak-kanak,hal ini boleh mendatangkan banyak kesan pada masa hadapan .

      Kurang interaksi dalam keluarga menjadi salah satu punca tekanan ke atas kanak-kanak Tidak dapat dinafikan bahawa ibu bapa juga mempunyai tanggungjawab dan tugas hakiki mereka untuk menyara keluarga.Namun begitu,sikap ibu bapa boleh mengakibatkan simptom kemurungan atau tekanan yang teruk ke atas diri kanak-kanak itu.Sememangnya menjadi cabaran kepada ibu bapa untuk  membahagikan masa antara keperluan kerja dan anak-anak.Faktor kekangan masa telah menyebabkan ibu bapa semakin kurang peka akan peranan mereka dan lebih kepada membiarkan anak mereka belajar di rumah tanpa bimbingan dan pemantauan.Lama-kelamaan anak akan merasakan kesunyian,tersisih dan diabaikan oleh ibu bapa sendiri.Oleh yang demikian,keupayaan ibu bapa dalam menguruskan emosi dengan baik sangat penting bagi membentuk persekitaran dan suasana rumah yang seterusnya menjurus kepada pembentukan tingkah laku dan keperibadian anak-anak.

     Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Hannah Yeoh(2019) berkata sikap ibu bapa ketika ini lebih mementingkan gajet harus dibendung dalam mewujudkan suasana kekeluargaan yang lebih harmoni dan selamat.Apa yang kita hendak diuar-uarkan pada masyarakat adalah beri perhatian kepada simptom kemurungan dimana anak tidak mahu bercakap, anak selalu mengasingkan diri di dalam bilik dan bila makan masing-masing bermain telefon sahaja.Ini adalah simptom awal dimana kekurangan pertalian keluarga, persaudaraan juga, apa yang kita lihat sekarang adalah orang ramai sudah tidak meluangkan masa seperti dulu untuk bersama keluarga. Sekarang ini semua ada “break down”keluarga dan masing-masing ada gajet menyebabkan kurang interaksi secara realiti.

      Realiti kisah benar yang berlaku pada tiga tahun lalu iaitu kanak-kanak perempuan sembilan tahun ditemui mati dalam keadaan tergantung dalam kejadian di Flat Temenggung,Kulai Johor.Menurut siasatan awal mendapati kanak-kanak perempuan itu berbuat demikian dipercayai kerana perselisihan faham antara keluarga .Situasi ini memberi gambaran bahawa di peringkat kanak-kanak mereka juga mengalami kecelaruan emosi dan perlu diberi perhatian sewajarya oleh ibu bapa.Ini bukanlah kali pertama kes menyayat hati sebegini terjadi. Beberapa kes cubaan bunuh diri oleh kanak-kanak pernah berlaku kebelakangan ini, Ingat lagikah anda akan kes kanak-kanak perempuan yang cuba untuk terjun daripada tingkat 19 selepas bertengkar dengan ibunya? Apakah yang telah terjadi? Adakah kita terlalu memberikan tumpuan kepada risiko untuk orang dewasa membunuh diri walhal anak-anak juga mengalami kemurungan dek tekanan hidup? Peristiwa sebeginilah yang menjadi bukti bahawasanya jiwa anak-anak muda sedang bergolak.

      Dapat dikatakan bahawa kesihatan fizikal dan mental mempengaruhi cara kanak-kanak berfikir,berkelakuan,secara luaran mahupun dalaman.Kanak-kanak yang mempunyai kesihatan mental yang sihat lebih bersedia untuk menghadapi cabaran hidup.Kesihatan mental yang baik membantu kanak-kanak menikmati dan mendapat manfaat daripada pengalaman seharian ,membina hubungan positif dengan orang di sekeliling mereka,termasuk keluarga,rakan dan guru.Secara tidak langsung menyumbang kepada komuniti  dengan cara yang sesuai dengan umur mereka.

     Dipetik dari akhbar sinar harian setahun yang lalu ,Ahli Majlis Penasihat Kesihatan Mental,Tan Sri Lee Lam Thye berkata ,dengan data empirikal yan dijalankan,kerajaan akan lebih mampu untuk membentuk dan mencari jalan penyelesaian kepada masalah berkenaan serta pendedahan itu perlu diambil berat kerana kanak-kanak merupakan tonggak negara.Berdasarkan kenyataan tersebut kerajaan dicadang melakukan kajian mendalam mengenai kesihatan mental kanak-kanak supaya orang ramai memahami faktor yang menjadi penyumbang kepada masalah kesihatan tersebut .Tambah Lam Thye,ibu bapa memainkan peranan penting dalam membantu membangunkan kesejahteraan mental anak-anak,jadi mereka perlu mempunyai kesedaran tentang perkara tersebut.Jelasnya,kesihatan mental adalah tanggungjawab semua orang dan ia bukan sahaja penting untuk ibu bapa,namun harus menjadi penekanan kepada masyarakat setiap hari .

Contoh perkara bermakna yang boleh dilakukan, menurut Profesor Alvarado adalah:

Mengadakan masa berkomunikasi atau 'connect time'. Ini sebaiknya dilakukan secara fizikal, walau untuk lima, 10 minit sehari. Tapi ibu bapa boleh juga meletakkan nota dalam beg anaknya dari masa ke masa sebagai cara berkomunikasi.Kedua,tetapkan sesuatu yang diamalkan setiap hari, seperti membaca untuk 15 minit bersama.Ketiga,sentiasa beritahu anak anda bahawa anda menyayangi mereka. Sebagai bapa jangan segan melafazkan kata "I love you".Keempat,gunakan masa makan bersama sebagai wadah untuk bersembang-sembang.Jangan selalu serius. Okey kalau bapa jadi 'badut' dari masa ke masa.Kelima,bermain bersama anak-anak, walaupun sekejap sahaja. Contohnya, bagi ibu bapa yang menghantar anak- anak ke tadika, bermain dengan mereka selama 10 minit sebelum meninggalkan pusat tersebut.

      Tuntasnya,fokus utama ibu bapa terhadap anak-anak adalah tanggungjawab sepenuhnya terhadap kehidupan dan tumbesaran mereka.Penglibatan ibu bapa khususnya dalam memberikan kasih sayang dan sokongan psikologi, memainkan peranan penting terhadap tahap tumbesaran kanak-kanak kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad. Desakan hidup yang dialami oleh kebanyakan keluarga menyebabkan ibu dan ayah terpaksa bekerja untuk membiayai kos sara hidup keluarga. Perjumpaan bersama anak hanyalah apabila selepas mereka pulang dari bekerja dan berada di dalam rumah jika tiada hal yang perlu diuruskan lagi diluar . Ibu bapa perlu menyedari tentang kepentingan waktu yang hanya sebentar yang boleh diluangkan bersama anak-anak. Masa yang ada perlu digunakan dengan sebaik mungkin supaya wujudnya interaksi yang baik di antara mereka. Interaksi ini mampu untuk mengubah persepsi anak-anak pada hari-hari yang mendatang.

MADHIHAH MAT NUDDIN
UPSI, TANJONG MALIM


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo