NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Digital Nasional Berhad kini bawah Kementerian Digital

Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil mengumumkan perpindahan beberapa entiti penting susulan rombakan Jemaah Menteri bulan lalu.


PETALING JAYA: Digital Nasional Berhad (DNB) kini bawah Kementerian Digital, susulan rombakan Jemaah Menteri bulan lalu.

Rombakan bulan lalu menyaksikan Kementerian Komunikasi dan Digital dibahagikan kepada dua, dengan Fahmi Fadzil menerajui Kementerian Komunikasi manakala Gobind Singh Deo memimpin Kementerian Digital.

DNB adalah anak syarikat Menteri Kewangan (Diperbadankan), yang diberi mandat untuk membangun dan melancar rangkaian dan prasarana 5G. Ia dilesenkan sebagai pengendali telekomunikasi oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Perkembangan ini diumumkan Fahmi pada sidang media hari ini, yang turut mengumumkan bahawa SKMM kekal bawah kementeriannya.

Menyusuli DNB ke Kementerian Digital adalah CyberSecurity Malaysia yang akan dijenamakan semula, Malaysia Digital Economy Corp (MDEC), dan Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu).

Dalam pada itu, Mimos Bhd kembali ke Kementerian Sains dan Teknologi.


Sumber | FMT Malaysia 
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo