NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Industri pelancongan gesa usaha lebih besar tarik pelancong

Pemain industri pelancongan menyeru idea baharu untuk menarik pelancong ketika industri pulih daripada pandemik. 


PETALING JAYA: Pemain industri pelancongan melontarkan beberapa cadangan untuk menarik kedatangan pelancong ke negara ini, merangkumi usaha mempromosi Malaysia serta memastikan kemampanannya sektor terbabit.

Presiden Persatuan Pelancongan Domestik Malaysia (Mita), Uzaidi Udanis, berkata pemain industri seperti pengusaha hotel dan operator pelancongan mesti memastikan perkhidmatan terbaik manakala perunding industri pelancongan dan pengangkutan YS Chan mengingatkan kerajaan bahawa usaha menarik pelancong perniagaan juga sama penting.

Uzaidi berkata pakej pelancongan harus memenuhi keperluan untuk memastikan kemampanan. “Saya berharap kerajaan akan melihat semula Belanjawan 2024 untuk menambah insentif bagi memastikan kemampanan,” katanya kepada FMT Business.

“Kita mahu melindungi alam sekitar kami dan memastikan budaya kita dipromosikan selaras dengan keperluan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG),” katanya.

Beliau menegaskan bahawa pakej pelancongan yang selaras dengan keperluan ESG ketika ini sangat mendapat permintaan. “Pelancong kini mahukan pengalaman itu,” katanya.

Uzaidi berkata usaha itu harus merangkumi pemuliharaan hutan hujan Malaysia dan mempromosikan kepelbagaian budayanya. Sebagai contoh katanya, perlu ada langkah untuk melarang atau mengurangkan penggunaan plastik memandangkan ia memudaratkan alam sekitar.

Chan berkata kualiti barangan promosi dan iklan untuk menarik pelancong perlu ditingkatkan. “Apa yang kita ada sekarang tidak lagi berkesan memandangkan terlalu banyak maklumat,” katanya kepada FMT Business.

Chan dan Uzaidi juga mahu melihat penglibatan yang lebih besar dalam kalangan rakyat Malaysia dalam usaha mengalu-alukan kedatangan pelancong.

Chan berkata program untuk melatih orang ramai, khususnya mereka di barisan hadapan menyambut kedatangan pelancong terdiri pemandu pelancong hingga pembantu jualan yang berkhidmat sebagai “Rakyat Malaysia Mesra (mesra dan mesra)”, harus dihidupkan semula.

Beliau berkata modul itu yang dilancarkan pada 2019 bagi Tahun Melawat Malaysia 2020 telah terbukti berjaya tetapi ia kemudiannya dihentikan.

“Program latihan bertaraf dunia ini kekal relevan buat masa ini dan tahun-tahun menuju Tahun Melawat Malaysia 2026,” katanya.

Selain itu, kedua-duanya turut melihat bahawa kebenaran kemasukan tanpa visa kepada warga China dan India selama 30 hari adalah permulaan kepada usaha lebih besar untuk menarik pelancong ke Malaysia.


Sumber I FMT Malaysia 

........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo