NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Peruntukan untuk Sabah, Sarawak tak mencukupi, kata Ahli Parlimen

Perdana Menteri Anwar Ibrahim mengumumkan peruntukan pembangunan RM6.6 bilion dan RM5.8 bilion masing-masing untuk Sabah dan Sarawak dalam Belanjawan 2024.PETALING JAYA: Peruntukan pembangunan untuk Sabah dan Sarawak di bawah Belanjawan 2024 dianggap tidak mencukupi oleh ahli ekonomi Firdausi Suffian dan Ahli Parlimen Bandar Kuching Dr Kelvin Yii.

Firdausi, seorang pensyarah di UiTM Sabah, menegaskan peruntukan RM6.6 bilion untuk Sabah adalah lebih rendah daripada dana yang diperuntukkan untuk sesetengah program yang diumumkan oleh Perdana Menteri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat semalam.

“Untuk Sabah, ia hanya RM6.6 bilion. Bandingkan dengan pendidikan teknikal, vokasional, dan latihan (TVET) yang menerima peruntukan RM6.8 bilion,” katanya kepada FMT.

Yii dari DAP bersetuju, mengatakan bahawa jumlah itu, bersama dengan RM5.8 bilion yang diperuntukkan untuk Sarawak, tidak mencukupi untuk mencakupi keperluan pembangunan dan masalah lain yang dihadapi oleh kedua-dua negeri itu.

Bagaimanapun, Firdausi mengakui bahawa penduduk Sabah dan Sarawak akan mendapat manfaat dari dana yang disalurkan kepada sesetengah program tertentu, termasuk TVET.

“Sekolah-sekolah usang juga akan dibaiki, jadi mungkin itulah bagaimana mereka menyalurkan wang (kepada kedua-dua negeri itu) daripada memberikan bajet pembangunan penuh kepada Sabah dan Sarawak.”

Pembangunan yang seimbang

Sementara itu, Ketua Menteri Sabah, Hajiji Noor, berkata peningkatan RM100 juta dalam peruntukan pembangunan untuk Sabah mencerminkan komitmen kerajaan perpaduan untuk menggalakkan pembangunan seimbang di seluruh negara.

“Kerajaan Sabah menyambut baik peruntukan tersebut dan bertekad untuk mengambil inspirasi daripadanya apabila membentangkan bajet negeri Sabah bagi 2024 dalam masa terdekat.

“Dasar fiskal yang diperkenalkan melalui Belanjawan 2024 berpotensi untuk meningkatkan ekonomi negeri dan menarik pelaburan asing,” kata Hajiji dalam satu kenyataan.

Anwar, yang juga menteri kewangan, mengumumkan peruntukan keseluruhan sebanyak RM393.8 bilion semasa membentangkan Belanjawan 2024 semalam. Ini merupakan peningkatan sebanyak RM5.8 bilion daripada RM388 bilion yang diperuntukkan untuk 2023.


Sumber I FMT Malaysia 
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo