NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

MKI bincang penggunaan kalimah Allah, titah Sultan Selangor

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah, juga menyatakan rasa kesal fitnah kononnya lebih 200 buah sekolah tahfiz di negeri itu telah diarah tutup. (Gambar Bernama)


SHAH ALAM: Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI) hari ini membincangkan isu penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam dengan menggariskan panduan lengkap dan komprehensif, titah Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Baginda, yang juga pengerusi MKI, bertitah penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam adalah isu sensitif dalam kalangan umat Islam di Malaysia serta melibatkan penggunaan kalimah Allah oleh sebahagian orang Kristian di Sabah dan Sarawak perlu dikaji dan diteliti dengan mendalam dan dimuktamadkan segera dengan penuh hikmah dan tanggungjawab.

“Segala keputusan yang dicapai oleh MKI berkaitan isu kalimah Allah ini nanti akan diangkat kepada Majlis Raja-Raja pada mesyuaratnya yang akan datang, dan dengan itu satu dasar berhubung penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam di negara ini dimuktamadkan,” titah baginda.

Sultan Selangor bertitah demikian pada Mesyuarat Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia Kali ke-70 di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.

Hadir sama Perdana Menteri Anwar Ibrahim yang juga timbalan pengerusi majlis itu.

Menyentuh tentang penyebaran fitnah kononnya lebih 200 buah sekolah tahfiz di Selangor telah diarahkan tutup, Sultan Selangor menzahirkan rasa kesal dengan fitnah itu.

“Sesungguhnya fitnah sebegini amat tidak bertanggungjawab dan amat beta kesali kerana ia telah secara tidak langsung merisaukan para ibu bapa dan boleh menghakis kepercayaan orang ramai terhadap institusi agama dan pihak berkuasa agama khususnya di negeri Selangor,” titah baginda.

Baginda juga mahu golongan berkenaan segera memberhentikan perbuatan khianat dan tidak bertanggungjawab itu.

“Beta mohon pihak polis segera mengesan kumpulan pemfitnah ini dan mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka,” titah baginda.

Sultan Selangor bertitah langkah pemutihan perlu diambil terhadap sekolah-sekolah agama dan tahfiz swasta dan persendirian yang tidak berdaftar dengan mengarahkan pendaftaran dibuat bagi memastikan sekolah-sekolah ini adalah selamat dari segi ciri-ciri keselamatannya dan mempunyai suasana pembelajaran yang selesa untuk para pelajar menimba ilmu.


Sumber I FMT Malaysia ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo