NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Dulu jadi pembangkang kutuk Akta Hasutan, sekarang PH pula guna tindas lawan: LFL

Sanusi di luar kompleks Mahkamah Selayang pagi ini.


Sebuah pertubuhan peguam, Lawyers of Liberty (LFL) membidas kerajaan campuran Pakatan Harapan (PH)-UMNO menggunakan Akta Hasutan 1948 terhadap Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor.

Pengarah LFL, Zaid Malek mengkritik kerajaan campuran diterajui PH-UMNO kerana menekan musuh politik menggunakan akta tersebut walhal mereka sebelum ini paling lantang mengutuk kewujudan undang-undang yang menindas itu, ia selepas Menteri Besar Kedah didakwa hari ini.

“Sekali lagi, Akta Hasutan kini digunakan terhadap pesaing politik Kerajaan yang kini memegang kuasa persekutuan

“Sungguh dahsyat kerana perkara ini berlaku di bawah kerajaan yang diketuai Pakatan Harapan (PH) yang ketika menjadi pembangkang mengutuk penggunaan dan kewujudan Akta Hasutan sebagai menindas dan menghina kebebasan bersuara,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Zaid berkata, kecaman PH dan pemimpinnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim, terhadap undang-undang itu hanya terpakai apabila pendakwaan dikenakan terhadap mereka.

“Kini, apabila berkuasa, mereka tidak ragu-ragu untuk menggunakannya. Ucapan Muhammad Sanusi yang didakwa menyinggung perasaan berhubung keputusan memilih Datuk Seri Amiruddin Shari sebagai Menteri Besar Selangor, sama sekali tidak berbaur hasutan atau jenayah.

“Adalah wajar apabila seseorang mempersoalkan pemilihan Menteri Besar yang mungkin secara langsung atau tidak langsung menyentuh keputusan Sultan masing-masing untuk berbuat demikian,” katanya.

Tambahnya, tindakan kerajaan mendakwa Sanusi atas ucapannya, secara berkesan menghalang wacana politik yang sah dan melanggar kebebasan bersuara yang dilindungi mengikut Perkara 10(1)(a) Perlembagaan Persekutuan.

Katanya, Perdana Menteri, sepatutnya tahu mengenai perkara itu selepas didakwa atas tuduhan sama kerana tidak menghormati institusi diraja sebelum ini termasuk menggesa Yang di-Pertuan Agong membatalkan pengisytiharan darurat pada 2021.

“Adalah tidak sah untuk menggunakan akta itu terhadap PH dan penyokongnya sebelum ini, seperti yang dilakukan sekarang terhadap Perikatan Nasional (PN) dan penyokong mereka. Itu tidak berubah hanya kerana PH berkuasa. Tiada kerajaan yang sah boleh dibenarkan untuk menunjukkan kuasa yang diberikan kepada mereka.

“Sehubungan itu, kami menggesa kerajaan supaya menggantung penggunaan Akta Hasutan sementara menunggu pemansuhan pada sidang Parlimen akan datang. Kami selanjutnya menggesa Peguam Negara untuk menarik balik pertuduhan hasutan terhadap Sanusi,” katanya.


Sumber I Agenda Daily ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo